Drive-in kinematografi so priljubljeni predvsem v ZDA, v času koronavirusne pandemije pa jih pogosteje obujajo tudi drugje po svetu. Foto: Reuters
Drive-in kinematografi so priljubljeni predvsem v ZDA, v času koronavirusne pandemije pa jih pogosteje obujajo tudi drugje po svetu. Foto: Reuters

Akademija je namreč posodobila pravila za svoje nagrade, ki zdaj za nominacijo za najboljši film in splošne kategorije dovoljujejo, da so filmi lahko na ogled tudi na drive-in projekcijah. Po novih pravilih se prav tako kvalificirajo filmi, ki jih v kinematografih prikazujejo le sedem dni, poroča BBC.

Sorodna novica V igri za oskarje tudi filmi, ki si jih je mogoče ogledati le spletno

Prihodnja podelitev šele aprila
Že aprila so se odločili, da se bodo lahko za oskarje potegovali tudi filmi, ki se predvajajo le na spletu in niso bili na ogled na velikih platnih kinodvoran. To naj bi sicer veljalo le letos oziroma za 93. podelitev teh prestižnih kipcev, ki so jo načrtovali za 28. februar prihodnje leto, a so jo prestavili na 25. april. Prvotni datum podelitve je zdaj zadnji rok za filme, ki se še lahko uvrstijo v igro za 93. oskarje.

ZDA imajo dolgoletno tradicijo obiskovanja zunanjih drive-in filmskih projekcij, vnovičen širši razmah pa tovrstni ogled filmov doživlja v času koronavirusne pandemije. Z njimi so poskusili tudi v Veliki Britaniji, kjer se kinematografi borijo, da bi ostali odprti, še piše BBC.

Usodnost tajnega agenta 007
Pravzaprav je James Bond tisti, ki je dodatno vplival na odločitve nekaterih kinooperaterjev. Ob novici, da bo premiera najnovejšega dela franšize o tem tajnem agentu Ni čas za smrt vnovič zamaknjena, so se pri verigi Cineworld odločili zapreti vrata do pomladi.

Sorodna novica Premiera nove bondiade preložena še četrtič, tokrat na april 2021

Sledila ji je veriga Odeon in tako bodo njihove določene dvorane za zdaj odprte le ob koncih tedna. Nasprotno so pri Showcase Cinemas, kjer so kinematografe začeli odpirati v juliju, dejali, da so se "zavezali, da jih obdržijo odprte".

V juliju so organizatorji sicer odpovedali večjo turnejo z glasbo in komedijami na drive-in prizoriščih zaradi strahu pred novimi okužbami in finančnimi posledicami.