Joker je lani postal prvi stripovski film v zgodovini, ovenčan z zmago na beneškem filmskem festivalu. Foto: IMDb
Joker je lani postal prvi stripovski film v zgodovini, ovenčan z zmago na beneškem filmskem festivalu. Foto: IMDb
Sorodna novica Joker

Po relativno pičlem izkupičku na nedeljskih zlatih globusih – osvojil je le dve nagradi – je Joker presenetljivi favorit za kipce, ki jih bodo 2. februarja podeljevali v Royal Albert Hallu. Film je na beneškem festivalu požel osemminutne stoječe ovacije, nato pa je bil v času distribucije tarča številnih kritik na račun svojega domnevno preveč nihilističnega pogleda na svet.

Joker ima konkurenco sicer tesno za petami: s po desetimi nominacijami vsak mu sledita Irec (The Irishman) Martina Scorseseja in Bilo je nekoč v Hollywoodu Quentina Tarantina.

Vojna drama 1917, ki je pravkar poskrbela za veliko presenečenje na zlatih globusih, je z devetimi nominacijami prav tako med favoriti baft. Film, ki spremlja dva britanska vojaka na misiji za sovražnikovo bojno linijo, je v nedeljo na podelitvi zlatih globusov osvojil kipca za najboljšo režijo (Sam Mendes) in najboljšo dramo.

Sorodna novica Judy

Omenjene štiri drame bodo v kategoriji najboljšega filma tekmovale z briljantno južnokorejsko satiro Parazit. Njen avtor Bong Joon-ho je prav tako nominiran za najboljšega režiserja.

V kategoriji najboljšega igralca je trenutno najbrž favorit Joaquin Phoenix, ki je v Jokerju uprizoril preobrazbo iz ranljivega samotarja v morilskega blazneža. Na njegovi poti do zmage pa stojijo še Leonardo DiCaprio kot odcveteli igralec (Bilo je nekoč v Hollywoodu), Adam Driver v postopku ločitve (Zakonska zgodba), Taron Egerton kot Elton John (Rocketman) in Jonathan Pryce kot papež Frančišek (Dva papeža).

Tekma za najboljšo igralko se zdi malo manj odločena v naprej. Za bafto so nominirane Scarlett Johansson (Zakonska zgodba), Saoirse Ronan (Čas deklištva), Charlize Theron (One so bombe), Jessie Buckley (Wild Rose) in Renee Zellweger (Judy), ki je zaradi spravkar osvojenega zlatega globusa najbrž favoritka v kategoriji.

Sorodna novica Irec

Kdo so največji osmoljenci?
Že spet je težko spregledati, da se je Greti Gerwig izmuznila naminacija za režijo Časa deklištva: v tej kategoriji so spet nominirani sami moški. Prav tako se je režiserska nominacija izmuznila Noahu Baumbachu (in Zakonska zgodba ni v izboru najboljših filmov), medtem ko Robert de Niro "manjka" v pregledu najboljših igralcev minulega leta.

Prav res nobena nebelska vloga ni vredna pozornosti?
V igralsih kategorijah v oči bije pomanjkanje raznolikosti. Med dvajsetimi igralci, kolikor se jih poteguje za bafte za stranske in glavne vloge, ni niti ene nebelske osebe, čeprav so se v zadnjem letu, denimo, izkazali Cynthia Erivo (Harriet), Jennifer Lopez (Prevarantke na Wall Streetu), Eddie Murphy (Dolemite Is My Name) in Awkwafina (The Farewell). Prav Awkwafina je v nedeljo za svojo vlogo Američanke s kitajskimi koreninami, ki se zaradi babičine bolezni vrne v domovino, osvojila zlati globus.

Awkwafina je v nedeljo osvojila zlati globus za najboljšo igralko v komediji ali muzikalu, za bafto pa ni dobila nominacije. Lahko je nagrajena le v kategoriji najobetavnejše
Awkwafina je v nedeljo osvojila zlati globus za najboljšo igralko v komediji ali muzikalu, za bafto pa ni dobila nominacije. Lahko je nagrajena le v kategoriji najobetavnejše "vzhajajoče zvezde". Foto: Reuters
Sorodna novica Bilo je nekoč ... v Hollywoodu

Nagrade bafta so že več let tarča kritik zaradi pomanjkanja raznolikosti: leta 2018 je statistično poročilo pokazalo, da je bilo v preteklosti 94 odstotkov vseh nominirancev za to nagrado belcev. Edina kategorija, ki letos kaže rahel odklon od te norme, je izbor za "vzhajajočo zvezdo", kjer so navedeni Michael Ward, Kelvin Harrison jr. in Awkwafina.

V drugo svetovno vojno postavljena satira Zajec Jojo, ki jo je režiral Taika Waititi, je nominirana za šest baft, Netflixova drama Dva papeža in nova adaptacija Časa deklištva jih lahko v najboljšem primeru dobita pet. S po štirimi nominacijami vsak se bodo baft udeležili filmi Rocketman, Parazit in For Sama, dokumentarec o vojni v Siriji.

Vojna drama 1917, ki je marsikje še ni v redni distribuciji (k nam prihaja ta teden), je v zadnjem trenutku stopila v tekmo za nagrade in postala eden izmed favoritov. Foto: IMDb
Vojna drama 1917, ki je marsikje še ni v redni distribuciji (k nam prihaja ta teden), je v zadnjem trenutku stopila v tekmo za nagrade in postala eden izmed favoritov. Foto: IMDb

Se mora Netflix pripraviti na razočaranje?
Ponudnik pretočnih vsebin Netflix ima pred sabo potencialno obilno bero, saj je s filmi Zakonska zgodba, Dva papeža in Irec nabral 20 nominacij. Na zlatih globusih jim ta nabor sicer ni prinesel pretirano velikega izkupička – iz 34 nominacij sta se izcimili samo nagradi za najboljši igralki v stranski vlogi (Laura Dern v Zakonski zgodbi) in glavni televizijski vlogi (Olivia Colman v Kroni).

Bafte 2020 - nominiranci

Najboljši film
1917
Bilo je nekoč v Hollywoodu
Irec
Joker
Parazit

Najboljši britanski film
1917
Bait
For Sama
Rocketman
Medtem ko vas ni bilo
Dva papeža

Igralka v glavni vlogi
Jessie Buckley - Wild Rose
Scarlett Johansson - Zakonska zgodba
Saoirse Ronan - Čas deklištva
Charlize Theron - One so bombe
Renée Zellweger - Judy

Igralec v glavni vlogi
Leonardo DiCaprio - Bilo je nekoč v Hollywoodu
Adam Driver - Zakonska zgodba
Taron Egerton - Rocketman
Joaquin Phoenix - Joker
Jonathan Pryce - Dva papeža

Igralka v stranski vlogi
Laura Dern - Zakonska zgodba
Scarlett Johansson - Zajec Jojo
Florence Pugh - Čas deklištva
Margot Robbie - One so bombe
Margot Robbie - Bilo je nekoč v Hollywoodu

Igralec v stranski vlogi
Tom Hanks - A Beautiful Day in the Neighborhood
Anthony Hopkins - Dva papeža
Al Pacino - Irec
Joe Pesci - Irec
Brad Pitt - Bilo je nekoč v Hollywoodu

Režija
Sam Mendes - 1917
Martin Scorsese - Irec
Todd Phillips - Joker
Quentin Tarantino - Bilo je nekoč v Hollywoodu
Bong Joon-Ho - Parazit

Vzhajajoča zvezda (nagrada po izbiri občinstva)
Awkwafina
Jack Lowden
Kaitlyn Dever
Kelvin Harrison Jr.
Micheal Ward

Film v tujem jeziku
The Farewell
For Sama
Bolečina in slava
Parazit
Portret mladenke v ognju

Dokumentarec
American Factory
Apollo 11
Diego Maradona
For Sama
The Great Hack

Animirani film
Ledeno kraljestvo 2
Klaus
Bacek Jon film: Farmagedon
Svet igrač 4

Izvirni scenarij
Booksmart
Nož v hrbet
Zakonska zgodba
Bilo je nekoč v Hollywoodu
Parazit

Prirejeni scenarij
Irec
Zajec Jojo
Joker
Čas deklištva
Dva papeža

Izvirna glasba
1917
Zajec Jojo
Joker
Čas deklištva
Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja

Fotografija
1917
Irec
Joker
Le Mans '66
Svetilnik

Kostumografija
Irec
Zajec Jojo
Judy
Čas deklištva
Bilo je nekoč v Hollywoodu

Scenografija
1917
Irec
Zajec Jojo
Joker
Bilo je nekoč v Hollywoodu

Posebni vizualni učinki
1917
Maščevalci: Zaključek
Irec
Levji kralj
Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja