Sodelavci Leonarda DiCapria že natančno raziskujejo podrobnosti, ki so znane o skupini Rožnati panter. Foto: EPA
Sodelavci Leonarda DiCapria že natančno raziskujejo podrobnosti, ki so znane o skupini Rožnati panter. Foto: EPA
Organi pregona skupino Rožnati panter sumijo ropa na draguljarno Harry Winston v Parizu decembra 2008, od koder naj bi odnesli za okrog 80 milijonov evrov nakita. Roparji so poznali celo imena zaposlenih v draguljarni in točno vedeli, kjer morajo poiskati dragulje, ki niso bili razstavljeni v trgovini. Foto: EPA

Po poročanju srbskega Blica naj bi scenarist omenjenega filma prejšnji teden gostoval v Srbiji, kjer je opravil pogovore s predstavniki beograjske pisarne Interpola in z voditeljem oddaje Buđenje na Radiu Beograd, Draganom Ilićem. "To je zelo resna zgodba, a je še vse zavito v skrivnost in ne smem govoriti o tem. Res je, da se obeta film, nanj se pripravljajo zelo natančno, in če se uresniči, bo to odlična poslovna priložnost," je Ilić povedal za Blic, a ni želel razkriti, zakaj so se filmarji glede Pink Pantherja obrnili prav nanj.

Ko je ropanje umetnost
Tudi na beograjskem Interpolu so skrivnostni, prav tako pa je skrivnost še vedno, kdo je človek na vrhu kriminalne organizacije, ki je dobila ime po seriji komičnih kriminalk Rožnati panter in je odgovorna za nekatere najdrznejše velike tatvine v zgodovini. Celo kriminologi njihove spektakularne podvige označujejo za "umetniške", "udarili" so že v več državah in celo na več celinah, med svoje najuspešnejše podvige štejejo tudi najdonosnejši rop na Japonskem. Vsaj v filmu bo šef Rožnatega panterja znan, saj bo vlogo prevzel Leonardo DiCaprio.

Kot sumijo organi pregona, naj bi bila skupina odgovorna za okrog 500 milijonov dolarjev vredne drzne tatvine v Dubaju, Švici, Franciji, Liechtensteinu, Nemčiji, Luksemburgu, Španiji, Monaku in na Japonskem. Mednje naj bi spadal tudi rop draguljarne Harry Winston v Parizu decembra 2008, od koder so pobegnili z več kot 80 milijonov evrov vrednim nakitom. Rop naj bi izvedli v preobleki, predstavljali so se kot ženske.

Poliglotski nekdanji vojaki in nasilneži?
Interpol meni, da gre za skupino kar 200 roparjev iz Niša, spet drugi pravijo, da je to tolpa 60 članov, od katerih naj bi jih polovica prihajala iz Črne gore. Številni med njimi naj bi bili nekdanji vojaki z nasilniško preteklostjo, ki obvladajo različne jezike in uporabljajo ukradene potne liste.

Mednarodna javnost je prvič postala pozorna na tolpo leta 1993, ko so uspešno ukradli pol milijona funtov vredni diamant iz draguljarne v prestižnem londonskem okrožju Mayfair. Tatovi so diamant skrili v lonček s kremo za obraz, kar je zvijača iz filma The Return of the Pink Panther. Tako se jih je prijel vzdevek Rožnati panter.

Skupina slovi po resnično izvirnih zvijačah, pred ropom draguljarne v Biarritzu, na primer, so bližnjo klopco na sveže pobarvali, da ne bi privabila nikogar, ki bi jih lahko zasačil med dejanjem. Znani so tudi po drznih pobegih in vlomih: v St. Tropezu so po ropu draguljarne leta 2005 pobegnili z gliserjem, leta 2008 pa so v Dubaju skozi okno zapeljali dve limuzini in iz draguljarne Graff pobrali za osem milijonov funtov nakita. Za rop londonske izpostave Graffa leta 2009 so si omislili ličenje in proteze v slogu serije in filmov Misija: nemogoče.