Hamiltonov portret je leta 1806 naslikal John Trumbull. Foto: Wikipedia
Hamiltonov portret je leta 1806 naslikal John Trumbull. Foto: Wikipedia

Muzikal o prvem finančnem ministru ZDA, ki je deloval v vladi prvega ameriškega predsednika Georgea Washingtona, je na odrskih deskah premiero doživel leta 2015. Premiera je napovedana za 15. oktober 2021.

Avtor muzikala je Lin-Manuel Miranda, ki v muzikalu tudi igra in je skupaj z Jeffreyjem Sellerjem in Thomasom Kailom producent filma. Film bo po njegovih besedah združil posnetke s predstav v newyorškem Richard Rodgers Theatru, na katerih je nastopila izvirna zasedba. Pravice za distribucijo filma so že odkupili studii Walta Disneyja.

Enajst nagrad tony
Muzikal povezuje politično zgodovino z rapom in hiphopom. Leta 2016 je dobil kar enajst nagrad tony, med njimi tudi tisto za najboljši muzikal. Muzikal Hamilton je v New Yorku prinesel v blagajno 633 milijonov dolarjev, od premiere avgusta 2015 na Broadwayu si ga je ogledalo 2,5 milijona gledalcev. Od leta 2017 je na ogled tudi občinstvu na londonskem West Endu. Hamilton je upodobljen na desetdolarskem bankovcu, kar so želeli v času premiere muzikala spremeniti, a so si premislili ravno zaradi priljubljenosti predstave, poroča publikacija Politico.

Hamilton se je rodil leta 1757 na britanskih Zahodnoindijskih otokih, umrl pa leta 1804 v New Yorku. Deloval je, ko je nastajala in bila sprejeta ameriška ustava, prav tako je zasnoval davčni in finančni sistem zvezne države. Med drugim je ustanovil časopis The New York Post. Poročen je bil z Elizabeth Schuyler Hamilton, ki velja za eno prvih ameriških filantropk, bila je podpredsednica prve ameriške sirotišnice. Hamiltonova sta imela osem otrok.