Toni Servillo, protagonist iz filma Neskončna lepota, je bil proglašen za najboljšega igralca. Foto: EPA
Toni Servillo, protagonist iz filma Neskončna lepota, je bil proglašen za najboljšega igralca. Foto: EPA
Francoska diva Catherine Deneuve, ki letos praznuje 70 let, je prejela nagrado za življenjsko delo. Foto: EPA
Foto: EPA
Ennio Morricone Foto: EPA
Nagrajenci v 21 kategorijah. Foto: EPA
Foto: EPA
Wim Wenders izroča nagrado Catherine Deneuve Foto: EPA
Pedro Almodovar Foto: EPA

Servillo je v nagrajenem filmu - ki je poleg naštetih prejel tudi nagrado za montažo - upodobil lahkoživca v Rimu, ki ima rad filozofijo in lepe ženske. Igra Jepa Gambardello, očarljivega moškega v zrelih letih, ki je v mladosti napisal roman, s katerim si je prislužil pomembno nagrado in sloves frustriranega pisatelja. Razočaranje zdaj skriva za krinko cinizma. Na terasi svojega rimskega stanovanja z razgledom na kolosej prireja zabave za visoko družbo in opazuje mimohod človeške vrste v najbolj plehki, prazni, družbeno močni, a depresivni različici ... Takole so film opisali v programu letošnjega Liffa.

Nagrado za najboljšo igralko je domov odnesla belgijska igralka Veerle Baetens za vlogo v filmu The Broken Circle Breakdown, v katerem je zaigrala mamo, ki žaluje za svojim otrokom.

Za svoj režiserski prvenec je bil nagrajen Nemec Jan Ole Gerster za film Oh Boy. Italijanski skladatelj Ennio Morricone je bil nagrajen za svoje delo v filmu The Best Offer.

Nagrada za najboljšo evropsko komedijo, ki so jo letos podelili prvič, je šla na Dansko. Pripadla je romantični komediji Vse, kar potrebuješ, je ljubezen v režiji Susanne Bier, v kateri je v eni izmed glavnih vlog zaigral Pierce Brosnan. Zanjo so bili nominirani še film Pedra Almodovarja Ljubimci nad oblaki, hrvaško-srbski film Duhovnikovi otroci režiserja Vinka Brešana in italijanski Dobrodošel, predsednik! Riccarda Milanija.

Posebna nagrada Almodovarju, življenjska Deneuvovi
Posebno nagrado za prispevek k svetovni kinematografiji je akademija, ki jo vodi režiser Wim Wenders, podelila španskemu enfant terriblu Pedru Almodovarju, ki se je med drugim podpisal pod filme Vse o moji mami, Govori z njo, Slaba vzgoja, Vrni se, Zlomljeni objemi in Koža, v kateri živim.

Nagrado za življenjsko delo je EFA podelila francoski igralki Catherine Deneuve, ki je pred kratkim praznovala 70 let. Francoska diva se je ob prejemu nagrade ganjena zahvalila. "Vedno sem mislila, da sem francoska igralka, toda zdaj se počutim kot evropska igralka."

EFA je na 26. slovesnosti, ki je potekala v Berlinu, nagrade podelila v 21 kategorijah. Lani je slavil film Ljubezen režiserja Michaela Hanekeja.

Na ogled najboljša evropska filmska produkcija
Do 15. decembra sicer poteka teden evrovizijskega filma. Projektu se je pridružilo 26 članic iz 25 držav, v izmenjavi pa je 25 filmov, ki jih bodo evropske televizije predvajale med 1. in 15. decembrom. Projektu se je pridružila tudi RTV Slovenija, in tako bo TV Slovenija do 15. decembra na 2. programu predvajala kar osem tujejezičnih filmov. Pri izmenjavi sodelujemo z našim nagrajenim celovečernim filmom Hvala za Sunderland režiserja Slobodana Maksimovića; izbralo si ga je 10 članic EBU-ja, s čimer je naš film četrti na lestvici priljubljenosti!

Animatekine in evropske filmske nagrade
Animatekine in evropske filmske nagrade