Snemanje ne bo potekalo v živo, ampak jo bodo na odru znova prikazali kot
Snemanje ne bo potekalo v živo, ampak jo bodo na odru znova prikazali kot "hibrid filma/igre", pravi zvezda predstave Kerry Washington. Foto: EPA

S to potezo bo mastodontska spletna platforma za ogled televizijskih serij in filmov na male zaslone vključila gledališče, znotraj katerega obstaja veliko povpraševanje po bolj dostopnih načinih gledanja predstav v živo, ugotavljajo strokovnjaki po zapisu publikacije The Stage.

Prva predstava-na-zahtevo bo American Son
Netflix za začetek pripravlja posebej prilagojeno različico broadwayske igre American Son, ki jo bodo lahko kmalu predvajali naročniki po vsem svetu. Predstava je ravno prejšnji teden končala ponovitve v gledališču Booth v New Yorku. Snemanje ne bo potekalo v živo, ampak jo bodo na odru znova prikazali kot "hibrid filma/igre", pravi zvezda predstave Kerry Washington, znana iz TV-serije Škandal in filma Django brez okovov.

Zasedba, v kateri je tudi Steven Pasquale, se bo znova dobila z gledališkim režiserjem Kennyjem Leonom, ko se bo prihodnji mesec začela produkcija.

Doslej so bile Netflixove vsebine, posnete v živo, večinoma omejene na komedijo, vendar je podjetje lani posnelo tudi broadwaysko predstavo Brucea Springsteena.

Gledališče v kinih
V Združenem kraljestvu sicer že deluje platforma Digital Theatre, prek katere je mogoče za naročnike predvajati gledališče v živo, številna prizorišča pa svoje predstave predvajajo v živo v različnih kinematografih prek platforme NT Live, med takšnimi sta denimo Kraljeva operna hiša in londonsko narodno gledališče.

Producent David Sabel, ki je ustanovil NT Live, je dejal, da pozdravlja raziskovanje Netflixa na tem področju zlasti zamisel o prilagajanju načina predvajanja dogodkov v živo za občinstvo, ki si predstave ogleda od doma. Vidi jo kot "novo različico znotraj obstoječih oblik".

Spodbuda k ogledu "pravih" predstav
„Zanimanje za videooglede predstav in različnih dogodkov je pokazala, da si ljudje te stvari želijo ogledati, čeprav ne morejo tja fizično priti ali je razprodano ali pa si tega ne morejo privoščiti,"
je povedal in dodal, da "izkušnja ogleda gledališča v kinu nikoli ne bo nadomestila pravega izkustva, ampak dejansko spodbudi k ogledu predstav v gledališčih".

Ena od zahtevnih stvari v povezavi s temi dogodki je po njegovem mnenju, da nimajo marketinških proračunov kakor filmi, ki bi zagotovili, da ljudje vedo za njih. Ravno z Netflixom bi se lahko znanje o gledališki produkciji močno povečalo.