Prizor iz Montevideo, bog te je videl! Foto: Kolosej
Prizor iz Montevideo, bog te je videl! Foto: Kolosej

Leta 1963 rojeni srbski igralec, režiser, scenarist in producent Dragan Bjelogrlić je igral v več kot 80 filmih, televizijskih serijah in dramah ter gledaliških predstavah. Večjo javno prepoznavnost mu je prinesla vloga Slobodana Popadića v seriji Boljše življenje, med drugim pa je nastopil v filmih Kajmak in marmelada (2003) ter Sivi tovornjak rdeče barve (2004).

Na režiserski stolček je sedel za televizijsko serijo in film Montevideo, bog te je videl!, v zadnjih letih pa je postavil nov standard televizijskih serij in dosegel velik uspeh prav s serijo Sence nad Balkanom.

Sorodna novica Umrl je direktor fotografije Vilko Filač

Festival, ustanovljen v spomin na Vilka Filača
Festival evropskega in mediteranskega filma (FEMF) je bil ustanovljen leta 2010 v spomin na direktorja fotografije Vilka Filača, ki je umrl dve leti prej. Prvi dve leti je bil v Kopru, nato se preselil v Piran. Njegov osnovni namen je gledalcem, predvsem primorskim, približati kakovostni evropski film.

Letos si bodo lahko v štirih festivalskih dneh ogledali 25 filmov z največjih mednarodnih filmskih festivalov, v ospredju bo filmska produkcija Italije. Brezplačne projekcije bo mogoče obiskati v Gledališču Tartini in Mediadomu Pyrhani, nadgrajene pa bodo s srečanji z avtorji ali strokovnjaki s področij, ki se jih film tematsko loteva, so zapisali organizatorji.

10. FEMF

Natančen program si lahko pogledate tukaj.

Iz Cannesa, Berlina in Benetk v Piran
V tekmovalnem delu bodo na ogled filmi z največjih mednarodnih festivalov, kot so Cannes, Berlin in Benetke, režiserjev Romana Polanskega (Obtožujem!), Kena Loacha (Medtem ko vas ni bilo), Marca Bellocchia (Izdajalec), Francoisa Ozona (Božja milost), Fatiha Akina (Zlata rokavica), Abela Ferrare (Tommaso) in nekaterih drugih.

A je to 2: Pat in Mat znova v akciji. Foto: IMDb
A je to 2: Pat in Mat znova v akciji. Foto: IMDb

Na festivalu niso pozabili niti na program za otroke in mladino. Za najmlajše bodo v dopoldanskem času predvajani sinhronizirana filma Ovce in volkovi 2 v režiji Vladimirja Nikolaeva in A je to 2: Pat in Mat znova v akciji režiserja Marka Beneša, na sporedu pa bosta tudi družinska filma Binti režiserke Frederike Migom in Jaz sem William v režiji Jonasa Elmerja.

Letošnjo žirijo, ki bo odločala o zmagovalnem filmu, sestavljajo gledališka in televizijska režiserka Saša Broz, filmski publicist Matic Majcen in programski vodja festivala Klemen Žun. Žirija bo odločala tudi o prejemniku nagrade Vilka Filača za najboljšo fotografijo, Art kino mreža Slovenije pa še posebno nagrado za najboljši film festivala.

Na sobotni sklepni slovesnosti festivala bodo razglasili nagrajence, temu pa bo sledila projekcija slovensko-italijanske drame Igor in Rosa v režiji Katje Colja.

V Piranu se začenja 10. festival evropskega in mediteranskega filma