Skozi ameriško džunglo, dokumentarni portret Louisa Adamiča

"Film je portret Louisa Adamiča, premalo znanega Slovenca, ameriškega pisatelja in politika, zelo pomembnega v času druge svetovne vojne. Skozi preiskavo njegove nepojasnjene smrti film prinaša vpogled v njegovo življenjsko pot in predvsem refleksijo na moderni čas. Stvari, o katerih je pisal Adamič, so še danes aktualne – rasizem, demokracija, sprejemanje imigrantov in vprašanje nacionalne identitete," piše v napovedi njegovega dokumentarnega portreta.

Louis Adamič (1898–1951). Foto: Inštitut za delavske študije
Louis Adamič (1898–1951). Foto: Inštitut za delavske študije

Zgodnja selitev v ZDA
Leta 1898 rojenega Adamiča so zaradi naprednih preporodovskih idej (takrat še pod imenom Lojze Adamič) izključili z ljubljanske gimnazije in tako se je pri vsega 14 letih z Blata pri Grosupljem preselil v ZDA. Vse življenje je intenzivno spodbujal idejo, da bi ves svet postal ena domovina vseh narodov, cenili pa so ga tako v ZDA kot v nekdanji domovini.

V svojem kratkem življenju je napisal 20 obsežnejših literarnih del, večinoma družbenokritičnih, in več kot 500 raznih novinarskih prispevkov. Bil je tudi prevajalec, najbolj znan je prevod Cankarjevega Hlapca Jerneja. Preboj mu je uspel z Dinamitom (1931), zgodovino socialnih bojev v ZDA, ki je bila med drugim uvrščena na izobraževalni program kolidžev in univerz. Leto pozneje je izdal avtobiografijo Smeh v Džungli, zaslovel pa z delom Vrnitev v rodni kraj (1934).

Sorodna novica Louis Adamič ali življenje kot "avantura v razumevanju"

Nikoli pojasnjena tragična smrt
Louisa Adamiča so leta 1951 našli ustreljenega v glavo na njegovem domu v Milfordu pri New Jerseyju. V hiši je bil na več mestih podtaknjen ogenj, ki je med drugim uničil številne njegove zapiske. Glede na FBI-jeve dokumente naj bi bili za njegov umor in požig hiše najverjetneje odgovorni hrvaški fašisti, ki se jih je po navedbah FBI-ja Adamič najbolj bal, vendar ni bil ta zločin nikoli dokončno razrešen. "Ni pomembno, kako je Adamič umrl, pomembno je, kako je živel in kaj nam je v svojem življenju dal," je ob njegovi smrti dejal nekdanji ameriški kongresnik John Blatnik.

Dokumentarni portret Skozi ameriško džunglo, ki nosi letnico 2019, prinaša vpogled v življenjsko pot Louisa Adamiča in predvsem refleksijo na moderni čas. Film v režiji Nine Blažin so posneli na več lokacijah po Sloveniji in ZDA. Scenarij sta napisala Boštjan Virc in Iza Strehar, nastal pa je pod okriljem produkcijske hiše Studio Virc za RTV Slovenija.