Moore si lahko oddahne. Foto: EPA
Moore si lahko oddahne. Foto: EPA

James Nichols je leta 2003 Moora obtožil, da je v dokumentarnem filmu iz leta 2002 Bovling za Columbine napačno prikazal, da je z bratom Terryjem sodeloval pri načrtovanju bombnega napada na Oklahoma City, v katerem je umrlo 168 ljudi. Nichols je sodišču dejal, da je bil zaradi tega čustveno prizadet in od režiserja Moora zahteval 20 milijonov dolarjev odškodnine.

Sodnik Paul Borman je vse obtožbe zavrnil in v 25 straneh dolgi obrazložitvi zapisal, da so njegove izjave v Moorovem filmu verjetno resnične in zato ni razloga, da bi zaradi njih čutil posledice. Moore je imel na sodišču sicer dovolj dokazov proti Nicholsu, saj ga je za film intervjujval na njegovem ranču v Michiganu, kjer se je sam hvalil, kako sta z bratom Terryjem pred napadom na Oklahoma City izdelovala razne bombe.

Obtožbo proti Jamesa so zavrgli
Takoj po napadu je Jamesa in Terryja aretirala tudi policija in ju obtožila posedovanja prepovedanih ekplozivnih sredstev. Pozneje so obtožbe zoper Jamesa sicer zavrgli zaradi pomanjkanja dokazov, brata Terryja pa obsodili na dosmrtno ječo. Oba naj bi sicer sodelovala s Timothyjem McVeighom, ki so ga zaradi uboja 168 ljudi leta 2001 usmrtili.