Cinema Paradiso (r. Tornatore). Foto: AP
Cinema Paradiso (r. Tornatore). Foto: AP

Belardi je razkril, da bo serija pristala pri uglednem ameriškem ponudniku pretočnih vsebin, poroča Variety.

Cinema Paradiso je eden najslavnejših filmov na temo cinefilije v zgodovini. Pripoveduje zgodbo o sicilijanskem kinematografu, kjer se mlad fant po imenu Toto zaljubi v film. Leta 1989 je film prejel posebno nagrado žirije na filmskem festivalu v Cannesu in leta 1990 še oskarja za najboljši tujejezični film. Restavrirana različica filma je bila znova predvajana v Združenem kraljestvu leta 2020.

V Maleni iz leta 2000 je v središče postavil Monico Bellucci. Tornatorejev zadnji celovečerec je bil dokumentarec iz leta 2021 z naslovom Ennio o legendarnem skladatelju Enniu Morriconeju. Morricone je za film Cinema Paradiso ustvaril sentimentalno avtorsko glasbo. Film je Tornatoreju prinesel oskarja za najboljši tujejezični film, Morricone pa je po tem zložil glasbo za vse njegove filme.

Režiser Giuseppe Tornatore. Foto: AP
Režiser Giuseppe Tornatore. Foto: AP

Serija Cinema Paradiso bo "imela isto zgodbo kot film, vendar v razširjeni obliki z različnimi pripovednimi sklopi," je producent Belardi dejal v izjavi za javnost in potrdil, da Tornatore trenutno piše sinopsis in pilota za prvo epizodo. Premiera je napovedana leta 2023.

"Moč matere, solidarnost prijatelja, seks kot tabu"
Serija bo osvetlila "moč matere, solidarnost prijatelja, seks kot tabu, prisilne selitve, pobege in izrazite socialne razlike", je zapisal Belardi. Prav tako bodo razširjene zgodbe glavnih likov izmišljene sicilijanske vasi Giancaldo, kjer se film dogaja, in kontekstualiziran vzpon filmskega ustvarjanja v Italiji po drugi svetovni vojni.

Belardi je poleg tega povedal, da razmišlja o dokumentarcu o tem, kako je nastal Cinema Paradiso, tako s kreativnega kot s produkcijskega vidika, vendar pa ta še nima zelene luči. Njegova produkcijska hiša Bamboo je pred kratkim sicer sklenila pogodbo za več filmov z Netflixom, poroča IndieWire.