15. koncert v Komornem studiu lahko drevi od 20. ure spremljate na programu Ars, na Radiu Maribor, na Arsovi spletni strani in na Arsovi strani na Facebooku.

Godalni trio Maribor bo na koncertu v Komornem studiu izvedel deli Ludwiga van Beethovna in Zoltana Kodalyja. Foto: Radio ARS/Iztok Šumak
Godalni trio Maribor bo na koncertu v Komornem studiu izvedel deli Ludwiga van Beethovna in Zoltana Kodalyja. Foto: Radio ARS/Iztok Šumak

Godalni trio Maribor od svoje ustanovitve deluje v isti zasedbi. Violinist Miladin Batalović je vodja drugih violin v Simfoničnem orkestru SNG-ja Maribor od leta 2007, sicer pa diplomant Visoke šole za glasbo v Stuttgartu s končanim podiplomskim študijem sodobne glasbe.

Violist Levente Gidró je član orkestra od leta 2008 in namestnik vodje viol v orkestru od leta 2015, sicer pa diplomant glasbene akademije v Brašovu v Romuniji, ki je končal podiplomski študij na glasbeni akademiji v Zürichu.

Violončelist Gorazd Strlič je vodja violončelov in prvi violončelist Simfoničnega orkestra SNG-ja Maribor od leta 2005. Po končani Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor, kjer je študiral violončelo pri profesorju Vladimirju Kovačiču, je nadaljeval študij na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je z odliko diplomiral pri profesorju Cirilu Škerjancu in leta 2007 končal še specialistični študij violončela.

Trio redno sodeluje z Opero in Baletom SNG-ja Maribor in pogosto igra v ciklu za komorno glasbo Carpe artem, na Festivalu Maribor, v Salonu glasbenih umetnikov Festivala Lent in v povezavi z drugimi glasbeniki v različnih komornih zasedbah.

Godalci v obsežnem in zahtevnem repertoarju izvajajo dela od 18. do 21. stoletja skladateljev iz različnih obdobij in slogov, kot so: Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Xaver Süßmayr, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Ernö von Dohnanyi, Richard Strauss, Leo Weiner, Zoltan Kodaly, Max Reger in Milko Lazar.

Godalni trio Maribor je doslej izvedel koncerte v Mariboru, na Ptuju in v Piranu, nastopil je tudi v tujini, med drugim v Kragujevcu v Srbiji.

15. koncert v Komornem studiu

Godalci bodo na radijskem koncertu v Komornem studiu izvedli Godalni trio št. 1 v Es-duru. op. 3, najzgodnejši godalni trio Ludwiga van Beethovna, oblikovan kot divertimento s šestimi stavki, med katerimi sta tudi dva menueta. Beethoven ga je napisal pred letom 1794, izšel pa je leta 1796 na Dunaju. Godalci bodo v drugem delu koncerta v Komornem studiu izvedli Intermezzo za godalni trio madžarskega skladatelja Zoltana Kodalyja iz leta 1905, ki vključuje tudi elemente madžarske ljudske glasbe.