Komisija je s preiskavo morebitnega kršenja zakonodaje začela oktobra 2015, trenutno so v fazi poravnav, sledile pa bi lahko tudi tožbe filmskih studiev. Foto: Reuters
Komisija je s preiskavo morebitnega kršenja zakonodaje začela oktobra 2015, trenutno so v fazi poravnav, sledile pa bi lahko tudi tožbe filmskih studiev. Foto: Reuters
false
Patty Jenkins je režiserka prihajajočega filma Čudežna ženska (Wonder Woman). Foto: Reuters

Komisija Združenih držav Amerike (ZDA), ki skrbi za uveljavljanje protidiskriminacijske zakonodaje na delovnem mestu, že dolgo raziskuje obtožbe glede sistematične diskriminacije režiserk, ki so nepretrgoma letele na vse večje filmske studie. Preiskavo morebitnega kršenja zakonodaje so začeli že oktobra leta 2015, trenutno so v fazi poravnav, a nekateri ameriški viri trdijo, da bi zadeva lahko končala tudi na sodišču, je poročal britanski BBC.

"Vsi glavni hollywoodski filmski studii so se znašli pod obtožbo, da niso najemali režiserk, komisija se sicer s studii trenutno pogaja glede poravnav, a če bo to neuspešno, lahko sledi tožba," je dejal eden izmed neimenovanih virov blizu komisiji. Informacije glede pogajanj o poravnavah so zelo omejene, komisija pa vsebine svojih preiskav, dokler ni dejanske tožbe, ne razkriva javnosti, pa je zapisal spletni Independent.

Med pogajanjem s komisijo je ameriški ceh režiserjev tako že pozval producente, naj v svoje projekte vključujejo čim več pripadnikov manjšin in žensk.

Se napovedujejo boljši časi?
Pod ameriške filme z lansko letnico se je podpisalo le sedem odstotkov režiserk, kar je dva odstotka manj kot leta 2015. Na področju drugih filmskih dejavnosti so ženske še manj zastopane. Edina režiserka, ki se letos poteguje za oskarja, je Ava DuVernay z dokumentarcem 13th.

Razprave okoli števila režiserk v filmski industriji so zadnja leta stalnica, a statistike za zdaj ne kažejo nobenega premika k večji zastopanosti žensk. Upanje, da bo ameriška komisija za enake zaposlitvene možnosti s pritiskom na filmske studie vendarle dosegla premik na boljše, ostaja, je še poročal Independent.

Režija Patty Jenkins v prihajajočem filmu Wonder Woman in Niki Caro v Disneyjevi akciji Mulan remake, morda nakazujeta prav to, a Hollywood bo moral narediti mnogo več kot zgolj tu in tam kakšno spravljivo gesto, če želimo doseči bolj uravnoteženo zastopanost spolov na režiserskem stolčku, so še dodali.