Vstop na vrt
Vstop na vrt "ljubezenskega" hotela, kjer je sobo mogoče najeti tudi za uro. Nekoč je v hiši bival ponos Hongkonga Bruce Lee. Foto: EPA
Bruce Lee
Bruce Lee je takoj po svoji prezgodnji smrti postal sinonim za atletsko disciplino, že med življenjem pa se ga je držal sloves moža, s katerim se ni pametno preveč bosti.

Ljubitelji Leejevih filmov že več let hrepenijo po uradnem spomeniku v zvezdnikovem domačem mestu. Ob spominu na 36 let od njegove nenadne smrti je lastnik poslopja Ju Pang-lin izrazil upanje, da bi dočakal 'preobrazbo' iz hotela v muzej.

Razpis za načrt muzeja
Možakar, star 80. let, si je zamisli, da bi muzej vključeval spominsko dvorano, kung fujevski studio in filmski arhiv. Najboljši načrt za muzej iščejo prek razpisa, o najboljšem projektu pa bodo presojali Leejeva hči Shannon in komisija, ki jo sestavljajo arhitekti in mestni urbanisti. Kot so sporočile hongkonške oblasti, bodo zmagovalni projekt izbrali novembra ali decembra. Ju je pripravljen darovati Leejev dom in nagrado, vredno 13.000 dolarjev, ni pa še povsem jasno, kako se bo muzej financiral.

Dokumentarni pogled na Leejev prispevek
Leejeve osebne predmete že zbirajo, oblasti pa so naročile tudi snemanje dveh dokumentarcev - enega o življenju in delu samega igralca, drugega pa o postavljanju muzeja. Biografski film je posnel hongkonški filmski veteran Ng Si-juen, ki je v film vključil izjave režiserja Johna Wooja (Misija: Nemogoče 3), producenta Raymonda Chowa, s katerim je Lee veliko sodeloval, in igralko Betty Ting Pei, v katere domu je Lee umrl, star 32 let, le nekaj dni po končanem snemanju svojega zadnjega filma Enter the Dragon in nekaj dni pred njegovo premiero.