Pesnik in pisatelj Denis Škofič je bralce in kritike prepričal že s svojim pesniškim prvencem, knjigo poezije Sprehajalec ptic, ki mu je prinesla nominaciji za Jenkovo nagrado in nagrado kritiško sito, na širši seznam nominirancev za Jenkovo nagrado se je nato uvrstil tudi s svojo drugo pesniško zbirko Seganje. Nedavno je izšla avtorjeva tretja knjiga poezije z naslovom Tuskulum. Predstavlja nadgradnjo poetike, ki jo je Škofič razvijal že v prejšnjih knjigah in je vezana na naravo, živalski in človeški svet panonskega prostora, ki se včasih groteskno ali nadrealistično stikajo, včasih pa je razmerje med njimi konfliktno. Odlika avtorjeve pesniške govorice je tudi izdelan, kompleksen jezik, ki tokrat vključuje tudi narečne izraze. V oddaji Literarno nokturno predstavljamo izbor pesmi iz knjige Tuskulum.

Denis Škofič: Tuskulum

Klasično humorno delo angleškega pisatelja in novinarja Jeroma Klapke Jeroma Trije možje se klatijo je izšlo leta 1900, enajst let po znamenitem romanu Trije možje v čolnu (da o psu niti ne govorimo). Začne se s stavkom "Ničesar drugega nismo potrebni kot spremembe," temu sklepu pa sledijo tedni kolesarjenja v troje po Nemčiji, kar je neizčrpen vir zabavnih anekdot in duhovitih domislic. Epizoda, ki smo jo izbrali za Literarni nokturno, ima naslov Prihaja utrujen popotnik z opeko, v njej pa trojico prijateljev zaloti dež.

Jerome Klapka Jerome: Prihaja utrujen popotnik z opeko

Vitomil Zupan, boksar, partizan, pesnik, pisatelj, dramatik, radijski bralec, scenarist, pisec radijskih iger, esejist, prevajalec in bonvivan je v življenju dobival in zadajal udarce. Po drugi svetovni vojni je bil več let zaprt, vendar je leta pozneje dokazal, kaj pomeni biti pisatelj.

Letos mineva 110 let od rojstva Vitomila Zupana. Foto: Arhiv RTV SLO
Letos mineva 110 let od rojstva Vitomila Zupana. Foto: Arhiv RTV SLO

O svojih izkušnjah in doživljanju sveta je namreč napisal številne odmevne in odlične knjige (med drugim Potovanje na konec pomladi, Menuet za kitaro: na petindvajset strelov in Levitan). Dolgo je nad njim lebdelo družbeno-državno izobčenje, toda ko je začel objavljati, ko je lahko objavljal, je spremenil slovensko književnost. Tudi z romanom Levitan. Dokončal ga je že leta 1972, vendar je moral (avtobiografski) roman o povojnem zaporniku na izid čakati deset let. Roman je tako končno izšel pri Cankarjevi založbi leta 1982. Ob 110. obletnici Zupanovega rojstva (rodil se je 18. januarja 1914 v Ljubljani) smo v oddajo Izbrana proza uvrstili prvo poglavje iz omenjenega romana.

V naših literarnih oddajah bomo zaznamovali še dve obletnici. Zdravnik, psihiater, pisatelj, interniranec in partizan Bogomir Magajna se je rodil v Gornjih Vremah pri Divači 13. januarja 1904 (umrl je 27. marca 1963 v Ljubljani). Pisal je psihološka besedila za odrasle, napisal je tudi kar nekaj literarnih del za mladino. Verjetno ostaja njegovo najbolj priljubljeno delo pripovedna zbirka o Racku in Liji, objavljeno leta 1943 pri Založbi Murenček, nato pa še večkrat ponatisnjeno. Ob 120. obletnici pisateljevega rojstva lahko v Literarnem nokturnu slišite odlomek iz uvodne zgodbe Racko – zdravnik.

Oddajo Literarni večer namenjamo slovenskemu pisatelju Josipu Vandotu. Petnajstega januarja bo minilo 140 let od njegovega rojstva. Rodil se je 15. januarja 1884 v Kranjski Gori, njegovo najbolj znano delo pa je trilogija mladinskih planinskih zgodb o desetletnem navihanem in iznajdljivem fantiču po imenu Kekec. Vandotov opus sega tudi onkraj literature za mlajše bralce. Literarni večer je o pisatelju leta 2004 pripravila Vida Curk.

SPORED LITERARNIH ODDAJ OD 14. DO 20. JANUARJA

Nedelja, 14. januar
Humoreska tega tedna 14.05 (Ars) – Cvetka Bevc: Generacije
Spomini, pisma in potopisi 19.30 (Ars) – Maks Fabiani: Ljubljana – slika mesta in moji vtisi iz leta 1934
Literarni portret 22.05 (Ars) – Mária Modrovich
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Leonard Cohen: Stolp pesmi

Ponedeljek, 15. januar
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Ksenija Čuić Bratina: Amsterdam

Torek, 16. januar
Literarni večer 21.00 (Ars) – Josip Vandot
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Barbara Guest: Modre stopnice

Sreda, 17. januar
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – William Edgar Stafford: To življenje

Četrtek, 18. januar
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Manca Košir: Iz neba do dna

Petek, 19. januar
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Zoran Jovanović: Neša

Sobota, 20. januar
Izbrana proza 18.00 (Ars) – Lidija Dimkovska: EMŠO
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Anton Aškerc: Zimska romanca