Žirija je imela letos pred očmi jasen cilj: izbrati finaliste, ki ne bodo samo na pol prebrani obsedeli na policah, ampak kar najbolj berljive romane. 'Radi bi, da bi ljudje te knjige kupili in jih prebrali, ne pa samo občudovali. Foto: Getty
Žirija je imela letos pred očmi jasen cilj: izbrati finaliste, ki ne bodo samo na pol prebrani obsedeli na policah, ampak kar najbolj berljive romane. 'Radi bi, da bi ljudje te knjige kupili in jih prebrali, ne pa samo občudovali. Foto: Getty
Julian Barnes: The Sense of an Ending
Julian Barnes, ki trenutno s precejšnjim naskokom velja za favorita, na svojo nominacijo verjetno gleda s precejšnjo mero groze. Pisatelj, ki je bil nominiran že za romane Flaubert's Parrot (1984), England, England (1998) in Arthur and George (2005), je namreč nekoč izjavil, da končni izid po navadi "povzroči nekakšno obliko psihosomatskega obolenja - utripajoč ognojek, goreč vozel bolečin v živcu, zbodljaj protina".
Stephen Kelman: Pigeon English
Pigeon English, roman, ki ga kritiki primerjajo z Burgessovo Peklensko pomarančo, bo v kratkem doživel tudi televizijsko ekranizacijo. Ob izidu so številni vlekli vzporednice med romanom in odmevnim umorom iz leta 2000, ko je bil v obubožani četrti Londona umorjen 10-letni Damilola Taylor.
Esi Edugyan: Half Blood
BluesHalf Blood Blues, zgodba o skrivnostnem izginotju vzhajajoče temnopolte džezovske zvezde Hieronymousa Falka po besedah žirantke Susan Hill, ni ravno roman, ki bi ga sama izbrala v knjigarni, a se je izkazal za enega od najbolj 'izvirnih, o sebi prepričanih in ganljivih' romanov, kar jih je kdaj prebrala. 'To je močno in napeto delo o vojni in njenih posledicah, o tem, kaj pomeni izdaja. Avtorica glasbo opisuje tako, da jo slišimo - ne beremo samo besed, ampak od njih z nogo odmerjamo ritem.'

Drugače povedano: še julija, ko je petčlanska žirija (ki jo vodi Stella Rimington, nekdanja direktorica britanske obveščevalne agencije MI5, zdaj tudi sama pisateljica) objavila imena trinajstih polfinalistov, je za enega izmed favoritov - vsaj med bralci - veljal roman Stranger's Child, epska pripoved o življenju in smrti pesnika v času prve svetovne vojne izpod peresa Alana Hollinghursta, ki je leta 2004 z Linijo lepote (imamo jo tudi v slovenskem prevodu) bookerja tudi dobil. Včerajšnja razglasitev je poskrbela za presenečenje: Hollinghurstova "klasika", kot je roman opisal več kot en recenzent, ni več v boju za nagrado 50 tisoč funtov, ki jo bodo podelili 18. oktobra.

Novi favorit za nagrado je zdaj letos že četrtič nominirani Julian Barnes; tokrat na bookerja upa po zaslugi svojega kratkega romana The Sense of an Ending, pripovedi o možaku srednjih let, ki se ozira nazaj na svoje življenje.

"O vseh knjigah smo se na dolgo pogovarjali in se na koncu odločili za teh šest," je v imenu žirije povedala Rimingtonova. "Hollinghurstovo delo smo vzeli zelo resno, a je izpadlo," je še povedala, in pripomnila, da za vsem skupaj ni bilo nobenih "skritih namenov".

V končno šesterico sta se uvrstila tudi dva romaneskna prvenca, Pigeon English Stephena Kelmana in Snowdrops A. D. Millerja. Kelmanova knjiga, ki se spušča v podzemlje urbanih tolp, je po mnenju žirije nekakšna "črnogleda prerokba" (pri tem mislijo na nedavne londonske nemire), obenem pa delo, ki bo prestalo preizkus časa. Snowdrops je psihološki triler, katerega dogajanje je postavljeno v novodobno Moskvo, ki jo utelešajo Millerjevi junaki.

Tu je še The Sisters Brothers, prvi "vestern" v zgodovini finalistov za Bookerjevo nagrado, zgodba, umeščena v čas kalifornijske zlate vročice sredi 19. stoletja izpod peresa Patricka DeWitta, ki naj bi spominjala na filme bratov Coen. Šesterico zaokrožita po resnični zgodbi napisani roman Jamrach's Menagerie o brodolomu kitolovke leta 1820 v Essexu (na papir je zgodbo prelila Carol Birch) in Half Blood Blues Esi Edugyan, še en izlet v preteklost, tokrat v Pariz v štiridesetih letih prejšnjega stoletja.

Žirija, ki se mora skoraj vsako leto zaradi svojega končnega izbora tako ali drugače zagovarjati, že vnaprej poudarja, da je njihova ocena "subjektivna". "Za božjo voljo, ne mislite, da so to edine knjige, ki jih je letos vredno prebrati," opozarja ena izmed ocenjevalk Susan Hill. "Žalostni smo bili, da smo morali nekaj izvrstnih del pustiti ob strani."

Končna šesterica so torej:

Carol Birch: Jamrach's Menagerie
Bircheva, za katero je Jamrach's Menagerie že deseti roman, je bila v širšem izboru za bookerja že leta 2003. Tokrat je navdih našla v resničnem dogodku: brodolomu kitolovke v Angliji 19. stoletja, na tej podlagi pa si izmislila življenjsko zgodbo karizmatičnega Charlesa Jamracha, prekupčevalca z divjimi živalmi.

Julian Barnes: The Sense of an Ending
To je že četrti Barnesov roman, ki je prišel med finaliste za najprestižnejšo literarno nagrado za angleško pišoče avtorje - domov je ni odnesel še nikoli. The Sense of an Ending, ki se vrti okrog skupinice nekdanjih sošolcev, načenja teme staranja, spomina in obžalovanj.

AD Miller: Snowdrops
Prvi roman nekdanjega Economistovega dopisnika iz Moskve. Snowdrops je napet psihološki triler, umeščen v dolgo, krvoločno mrzlo rusko zimo, mladi britanec se znajde do vratu ujet v koruptivno poslovanje z nepremičninami, tipično za novo Rusijo.

Esi Edugyan: Half Blood Blues
Drugi roman Kanadčanke Esi Edugyan se dogaja v ozadju padca Pariza leta 1940, spremlja pa usodo temnopoltega džezovskega trobentača Hieronymousa Falka in njegovih kolegov, ki skušajo petdeset let pozneje v Berlinu rekonstruirati Falkovo usodo.

Patrick deWitt: The Sisters Brothers
The Sisters Brothers je vestern in obenem mračnjaška komedija o bratih, ki se udinjata kot plačana morilca na Divjem zahodu; eden je omahljiv, drugi zaletav, oba pa se znajdeta v vrtincu zlate mrzlice, ki zajame zahodno obalo. Drugi roman kanadskega pisatelja.

Stephen Kelman: Pigeon English
Stephen Kelman ni bil eden izmed tistih, ki so od prvega dne dalje vedeli, da hočejo pisati: po univerzi je delal kot skladiščnik, skrbnik, v oglaševanju in v državni upravi; pisateljskemu poklicu se je posvetil šele leta 2005. Svoj prvi roman je napisal skozi oči prvoosebnega pripovedovalca, sedemletnega dečka iz Gane, ki se mora znajti v okolju tolp v londonski četrti Peckham. "Jezikovni dosežek", kot so roman hvalili kritiki, preklaplja med južnolondonskim slengom in ganskim narečjem, s čimer mu uspe "popolnoma podati notranje življenje protagonista", obenem pa tudi raziskuje življenje priseljencev skozi oči sprva osuplega, nato pa iluzij oropanega otroka.

Britanska stavnica Ladbrokes trenutno kot favorita za nagrado pretendira Barnesa (z možnostmi 13/8), Bircheva in Miller pa sta z možnostmi 7/2 skupaj na drugem mestu.