Boštjan Videmšek in Matjaž Krivic na junijski predstavitvi knjige. Foto: Drago Videmšek
Boštjan Videmšek in Matjaž Krivic na junijski predstavitvi knjige. Foto: Drago Videmšek

Za knjigo, ki nosi podnaslov Pionirji boja s podnebno krizo in prihodnost mobilnosti, je glasovalo 913 obiskovalcev spletnega Slovenskega knjižnega sejma (e-SKS). Skupno število oddanih glasov je bilo 3017, so sporočili organizatorji.

Knjiga Plan B: Pionirji boja s podnebno krizo in prihodnost mobilnosti je izšla pri založbi UMco. Foto: Matjaž krivic
Knjiga Plan B: Pionirji boja s podnebno krizo in prihodnost mobilnosti je izšla pri založbi UMco. Foto: Matjaž krivic

Delo Plan B, ki je izšlo pri Založbi UMco, prinaša zbirko zgodb o nenavadnih in trmastih vizionarjih, ki se vsak po svoje spopadajo s podnebno krizo. Kot je dejal Videmšek ob prejetju lovorike, je nagrade med pandemijo, ki je med drugim preusmerila tudi ogromno temeljne pozornosti, vesel.

Avtorju se zdi pomembno, da so bralke in bralci za knjigo leta "v času grobih napadov na novinarstvo in drvenja v postfaktični svet glasovali za novinarsko, stvarno knjigo". Knjiga o boju s podnebno krizo, ključno fronto človeštva, je po avtorjevih besedah "krik k pozornosti". Kot opozarja: "Zdaj je čas, zadnji čas, za akcijo."

Odličen politični program za prihodnost
Žirija, ki je izbrala finaliste, je Plan B označila za pomembno knjigo, oziroma "odličen politični program za prihodnost". V obrazložitvi so zapisali še: "Ko (vizionarji, ki se spopadajo s podnebno krizo, op. n.) spreminjajo življenje mest, otokov in držav, ne varujejo le podnebja, ampak življenje ljudi v teh krajih spreminjajo na bolje. Ko začnejo ljudje razmišljati in delovati v korist narave in zelene prihodnosti, se hkrati zgodi nekakšen sociološki fenomen: ne pozdravi se le narava, ampak bolj človeški in solidarni postanejo tudi medsebojni odnosi. Znova se kot v kakšnem romanu Čehova vzpostavi pojem – dober človek."

Boštjan Videmšek je o svojem delu spregovoril
tudi v poglobljenem intervjuju za MMC:
"Ene same države ni na tem svetu, ki bi bila brez greha"

Za veliko nagrado so bili nominirani še strip Zorana in Ivana Smiljanića Črni plamen (založba ZRC), priročnik Mihe Kovača Berem, da se poberem (Mladinska knjiga), strokovna monografija Jožeta Pirjevca Partizani (Cankarjeva založba) in biografija Rac, ki jo je napisala Petra Pogorevc (Beletrina).

Sorodna novica 36. Slovenski knjižni sejem na spletu s stotimi založbami in prav toliko spletnimi dogodki

Izobilje humanističnih izdaj v letu 2020
Žirijo so letos sestavljali Tone Smolej, Vlasta Vičič, Nina Kožar, Irena Štaudohar in Domen Fras. Po besedah predsednika Smoleja niso imeli lahkega dela, saj so založbe predlagale več kot 70 knjig, žirija pa je sama dodala še nekaj naslovov. Skladno s pravilnikom so izbrali knjige štirih različnih žanrov. Letos so zaznali veliko kakovostnih naslovov iz humanistike, zato so se odločili, da bodo v tej zvrsti nominirali dve knjigi – Plan B in Partizane. Z nominacijo stripa Črni plamen so se spomnili stoletnice požiga Narodnega doma v Trstu. In ker je poslanstvo nagrade tudi v promociji branja, so dodali še priročnik Berem, da se poberem. Zaradi izjemne kulturološke vrednosti pa so nominacijo namenili še biografskemu romanu Rac.

Nagrada knjiga leta je v sedmih letih, odkar so jo po besedah predsednika projekta Luke Novaka obudili v prenovljeni podobi, postala ena najbolj prepoznavnih nagrad. Kot je dejal, so ponosni, da nagrada združuje strokovnost in priljubljenost, saj zmagovalko izberejo obiskovalci sejma, ki so to letos storili na spletu.

Še posebno priznanje za e-založništvo
Na knjižnem sejmu so poleg velike nagrade podelili še posebno priznanje za e-založništvo. Tega so namenili korpusu pisne standardne slovenščine Gigafida 2.0, ki ga upravlja Center za jezikovne vire in tehnologije. S podelitvijo posebnega priznanja za dosežke na področju elektronskega založništva nagrada knjižnega sejma že od začetka posega tudi v e-sfero, ko odlikuje najbolj domišljene projekte digitalnih vsebin za promocijo knjig in branja, je še dejal Novak.

Nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec pa so pred dnevi namenili romanu Agni, ki ga je napisal Borut Kraševec.

Knjiga leta je Plan B Boštjana Videmška