Pri reševanju Rozevih ugank otrokom pomagajo celostranske ilustracije Svjetlana Junakovića. Foto: Mladinska knjiga
Pri reševanju Rozevih ugank otrokom pomagajo celostranske ilustracije Svjetlana Junakovića. Foto: Mladinska knjiga

Mojstrstvo gospoda Rozmana - Roze je v tem, da vsakdanje, vsem znane stvari razkriva z nenavadnimi opisi. Starost bralca pri tej igri ni pomembna. Vsaka uganka je kot biser, ki ga mora odkriti.

Iz utemeljitve žirije nagrade za Andreja Rozmana - Rozo.

Svjetlanovo glavno in resnično očarljivo orodje pa je njegov humor. Neskončna mera otroškega, včasih pobalinskega humorja se zrcali v zgodbah junakov in njihovem bivanju v prizoriščih, kot v polju njegovega velikega likovnega znanja.

Iz utemeljitve nagrade S. Junakoviću.
Matjaž Schmidt
Poleg ilustriranja otroških revij se Matjaž Schmidt ukvarja z risanjem stripov po slovenskih ljudskih pripovedkah. Foto: Župca.net
Andrej Rozman - Roza
Kot mladinski pesnik se Andrej Rozman odlikuje po svojih nenavadnih, šokantnih izrazih, pogosto slengovskih in pogovornih besedah ter temah, kot so strah, samota, požrešnost, umazanija in lenoba. Foto: MMC RTV SLO
Ilustracija Svetljana Junakovića
Svjetlan Junaković je na Hrvaškem ilustriral za vse založnike knjig za otroke. Sodeloval je na najpomembnejših razstavah otroških ilustracij v Italiji (Bologna, Sarmede), Bratislavi in na Japonskem.
Polonca Kovač. zgodbe od A do Ž
V delih, kot so Jakec in stric hladilnik, Klepetava želva, Zgodbe od A do Ž, Težave in sporočila psička Pafija, Pet kužkov išče pravega, Vesoljsko jajce ali 1 + 1 = 5, Urške so brez napake, Andrejev ni nikoli preveč, Kaja in njena družina, Zelišča male čarovnice, Polonca Kovač na izviren, pogosto humorno iskriv način obravnava številne tematike, ki vznemirjajo ne samo odraščajoče 'mladiče', temveč nemalokrat tudi njihove odrasle. Foto: MK

Levstikovo nagrado, ki jo založba Mladinska knjiga podeljuje že 60 let, je za izvirno besedilo Uganke 100 + 1 prejel Andrej Rozman - Roza, nagrajen pa je bil tudi njihov ilustrator Svjetlan Junaković. "Knjižica je na prvi pogled le niz rimanih opisov vsakdanjih predmetov, pojavov in bitij. V verze stkana vprašanja pa bralko ali bralca presenetijo. Mojstrstvo gospoda Rozmana - Roze je v tem, da vsakdanje, vsem znane stvari razkriva z nenavadnimi opisi. Starost bralca pri tej igri ni pomembna. Vsaka uganka je kot biser, ki ga mora odkriti. Čeprav je nagrada literarna, moramo omeniti, da se uganke odlično dopolnjujejo z ilustracijami. Ni presenetljivo, da je slikanica pobrala literarno nagrado romanom in pesniškim zbirkam. Tudi prav. Dobra stotinija ugank je napisana prav zato, da se z njo spet učimo čuditi se svetu," je v svoji utemeljitvi zapisala žirija, ki so jo sestavljali predsednik Ciril Horjak, Majda Koren, Katja Stergar in Andrej Ilc.
"Podobe, ki premikajo polje ilustracije"
Žirijo za izvirne ilustracije so sestavljali Tanja Mastnak (predsednica), Ančka Gošnik Godec, Robert Kereži in Pavle Učakar. "Ilustracije Svjetlana Junakovića so daleč od kakršnega koli trenda ali znanega sloga in odlično izdelane. Njegove podobe premikajo meje in vedno znova redefinirajo polje ilustracije. S svojim slikarskim postopkom alkimistično gradi globoko, fino vibrirajočo, kompaktno in jasno 'čebulasto' strukturo, polno domislic in paradoksov likovne teorije. Z užitkom in sproščeno jih uporablja, da pretanjenemu očesu omogoča sprehode skozi plasti barve in risbe ter njihovih prostorskih sporočil," je utemeljitev nagrade Junakoviću.

Nagrajence je na novinarski konferenci predstavil urednik pri Mladinski knjigi Andrej Ilc, spregovorila sta tudi velika nagrajenca. Polonca Kovač v slovenskem prostoru izstopa tudi po redki, premalo cenjeni sposobnosti združevanja poučnosti oziroma spoznavnosti z umetniškostjo in literarnim pristopom, s čimer se obravnavane tematike dosti bolj dotaknejo bralcev, kot če bi jim bile podane samo v suhem, stvarnem jeziku.

Sonagrajenec Matjaž Schmidt, "vedno drugačen, nepredvidljiv, z očarljivo hudomušno distanco", je zbranim zaupal, da je najlepše narisati tisto, "kar je med stavki". "Znanje, talent, humor in veselje do slikanja so tisto tkivo, ki ga že skoraj štirideset let uvršča med najpomembnejše in najbolj zaželene ilustratorje na Slovenskem. Videti je, da besedilo, ob katerem bi se zmedel ali utihnil, ne obstaja. Za vsako pravljico, zgodbo, pesem ali članek ima svoj slikarski odgovor, vedno pravljičen in resničen obenem. Vedno drugačen, nepredvidljiv, z očarljivo hudomušno distanco, ki nikogar ne pusti ravnodušnega," je utemeljitev režije.

Slavnostna podelitev nagrad bo nocoj ob 19.00 na vrtu pred gostilno Pri Koširju.

Prve založniške nagrade v povojnem obdobju
Mladinska knjiga je Levstikove nagrade prvič podelila leta 1949 in nato štirideset let vsako leto z njimi obdarovale pesnike in pisatelje, ilustratorje in avtorje poljudnoznanstvenih del za izvirne stvaritve, ki so bile po mnenju strokovnih žirij najboljši dosežki v ustvarjanju knjig in so izšle pri Mladinski knjigi. Od leta 1989 jih podeljujejo bienalno. Ob petdeseti obletnici prve podelitve (1999) je Mladinska knjiga uvedla še nagrado za življenjsko delo; prvi nagrajenki sta bili pisateljica Kristina Brenkova in akademska slikarka – ilustratorka prve založniške nagrade v povojnem obdobju.

Nagrado za življenjsko delo so do prejeli:

Kristina Brenkova
Marlenka Stupica
Kajetan Kovič
Ančka Gošnik Godec
Tone Pavček
Marjanca Jemec Božič
Dane Zajc
Jelka Reichman
Niko Grafenauer
Marjan Manček
Polonca Kovač
Matjaž Schmidt.

Dosedanji Levstikovi nagrajenci (ne za življenjsko delo) so: France Bevk (1949; za povest Tonček), Prežihov Voranc (1949; za zbirko Solzice), Tone Seliškar (1949; za povest Mule), Fran S. Finžgar (1953; za zgodbe Iz mladih dni), Ela Peroci (1955; za zgodbo Moj dežnik je lahko balon), Anton Ingolič (1958; za povest Tajno društvo PGC), Tone Pavček (1958; za zgodbico Juri-Muri v Afriki), Frane Milčinski (1959; za igrico Zvezdica Zaspanka), Vid Pečjak (1961; za povest Drejček in trije Marsovčki), Breda Smolnikar (1963; za črtice Otročki, življenje teče dalje), Kajetan Kovič (večkrat), Ančka Gošnik Godec (večkrat), Anton Ingolič (1967; za roman Gimnazijka), Božo Kos (večkrat), Marlenka Stupica (večkrat), Svetlana Makarovič (večkrat), Dane Zajc (večkrat), Marjan Manček (večkrat), Slavko Pregl (1978; za povest Geniji v kratkih hlačah), Jelka Reichman (večkrat), Tone Partljič (1982; za leposlovno delo Hotel sem prijeti sonce), Niko Grafenauer (večkrat), Matjaž Schmidt (večkrat), Miroslav Košuta (1988; za knjigo pesmi Na Krasu je krasno), Jelka Godec Schmidt, Kristina Brenkova, Andrej Rozman - Roza, Zvonko Čoh, Lila Prap, Desa Muck, Suzana Bricelj, Anja Štefan in Alenka Sottler.

Mojstrstvo gospoda Rozmana - Roze je v tem, da vsakdanje, vsem znane stvari razkriva z nenavadnimi opisi. Starost bralca pri tej igri ni pomembna. Vsaka uganka je kot biser, ki ga mora odkriti.

Iz utemeljitve žirije nagrade za Andreja Rozmana - Rozo.

Svjetlanovo glavno in resnično očarljivo orodje pa je njegov humor. Neskončna mera otroškega, včasih pobalinskega humorja se zrcali v zgodbah junakov in njihovem bivanju v prizoriščih, kot v polju njegovega velikega likovnega znanja.

Iz utemeljitve nagrade S. Junakoviću.