Slavoj Žižek bo v soboto s soprogo Jelo Krečič razmišljal o rojstvu komedije iz duha obupa. Osvetlila bosta romantično komedijo, njen družbeni naboj in filmske pripovedne vzorce komedije zgodnjega Hollywooda ter prenos v sedanji čas. Foto: SOF/BoBo
Slavoj Žižek bo v soboto s soprogo Jelo Krečič razmišljal o rojstvu komedije iz duha obupa. Osvetlila bosta romantično komedijo, njen družbeni naboj in filmske pripovedne vzorce komedije zgodnjega Hollywooda ter prenos v sedanji čas. Foto: SOF/BoBo
Samira Kentrić
Samira Kentrić, ki v avtobiografskem grafičnem romanu Balkanalije pripoveduje zgodbo o dozorevanju v priseljenski delavski družini, se bo v ponedeljek predstavila skupaj z avtoricami najpomembnejših nemških prvencev sezone. Foto: Admir Baltić

Festival Stadt Land Buch, ki bo v organizaciji Nemškega združenja založnikov in knjigotržcev potekal do 22. novembra, tako prinaša tudi predstavitev slovenskih avtorjev, ki jo organizira Javna agencija za knjigo RS (JAK), za izbiro programa pa je poskrbela Renata Zamida.

Trikotnik kulture, gospodarstva in politike
Zamida je povedala, da gre za velik projekt, ki ga ni mogoče uresničiti od danes na jutri, priprave potekajo več let in zahtevajo sinergijo kulture in gospodarstva s podporo politike. Vsi udeleženci pri projektu se morajo nujno zavedati, da gre za veliko promocijo države, ki ima tudi zunaj kulture dolgoročne učinke.

Berlinsko gostovanje je zamišljeno kot preplet domačih in tujih avtorjev, da se ne ponovi sicer pogost prizor v tujini, ko branju slovenskih avtorjev prisluhne le tam živeče slovensko občinstvo, je še povedala Zamida.

Književnost v času neoliberalizma
Avtorica stripa Balkanalije Samira Kentrić se bo v ponedeljek predstavila skupaj z avtoricami najpomembnejših nemških prvencev sezone, in sicer z Mirno Funk, Kat Kaufmann, Mercedes Lauenstein in Jackie Thomae.

Torek prinaša književno-glasbeni večer, katerega rdeča nit bo melanholija, z Markom Sosičem, Vladom Kreslinom ter priznano in večkrat nagrajeno madžarsko-nemško pisateljico Terezio Mora. Miha Mazzini in Andrej E. Skubic se bosta z nemško kolegico Silke Scheuermann pogovarjala o ljubezni do drugega v času neoliberalizma.

Od obupa do bega - in vse, kar je vmes
V soboto bo čas za Slavoja Žižka, ki bo z Jelo Krečič razmišljal na temo rojstva komedije iz duha obupa. Osvetlila bosta romantično komedijo, njen družbeni naboj in filmske pripovedne vzorce komedije zgodnjega Hollywooda ter prenos v sedanji čas. Sledila bo projekcija filma Ernsta Lubitscha To be or not to be iz leta 1942.

Zaključni dogodek v nedeljo bo zastavljen zelo mednarodno, saj bodo Drago Jančar, Joanna Bator iz Poljske, F. C. Delius iz Nemčije, Bahman Nirumand iz Irana in nobelovka Herta Müller v luči begunske problematike govorili o begu, izgonu, prišlekih in domovini.

Celotni program si lahko pogledate tukaj.


Pomembno tkanje knjižnih vezi
Predstavniki slovenskih založb se bodo srečali z 20 nemškimi založniki, uredniki in agenti ter obiskali založbe Aufbau, Berlin Verlag in Suhrkamp. Na tem mestu omenimo tudi, da je na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu Slovenija vodstvu uradno predala elaborat. Pri JAK-u pa pravijo še, da bodo v naslednjih letih vse moči usmerili v čim večjo prisotnost slovenske književnosti v nemškem govornem prostoru s poudarkom na Nemčiji.