Tomi Ungerer (1931–2019). Foto: EPA
Ungererjevih Pet fantastičnih živali je v slovenskem prevodu Neže Božič leta 2017 izšlo pri Mladinski knjigi. Foto: Mladinska knjiga

Tomi Ungerer je znan po svojem obsežnem opusu, saj je ustvaril več kot 150 knjig za odrasle in otroke, skoraj 40 tisoč ilustracij in risb, več kot 300 plakatov, na desetine oljnih slik, litografij in skulptur.

V njegovem rodnem mestu Strasbourgu so leta 2007 odprli Muzej Tomija Ungererja, kjer je na ogled okoli osem tisoč umetnikovih ilustracij, plakatov, grafik in skulptur, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Muzej se po nekaterih ocenah uvršča med deset najboljših na svetu.

Ustvarjalec se je s polnim imenom Jean-Thomas Ungerer rodil 28. novembra 1931 v Strasbourgu v Franciji. V 50. letih prejšnjega stoletja se je preselil v ZDA, pot pa ga je zanesla tudi v Kanado, od leta 1976 je s svojo tretjo ženo živel na Irskem.

Tomi Ungerer "podaja kljuko" javnega stranišča, ki je leta 2007 nastalo po njegovi zasnovi v nemškem Plochingenu. Foto: EPA

S karikaturami tudi nad vietnamsko vojno in rasno segregacijo
Ungerer je ob slikanicah za otroke ustvarjal tudi knjige za odrasle, za katere je bil značilen oster jezik. Njegove erotične ilustracije so dalj časa veljale za provokativne, seksistične in pornografske.

Velik del Ungererjevega ustvarjalnega opusa predstavljajo politične ilustracije. Foto: EPA

Umetnik je kritike vztrajno zavračal rekoč, da so čista satira. Velik del njegovega ustvarjalnega opusa predstavljajo tudi politične ilustracije. Med bivanjem v ZDA je s svojimi karikaturami kritiziral vietnamsko vojno in rasno segregacijo.

Zvrhana malha lovorik
Za svoj umetniški opus je Ungerer prejel številna priznanja, med drugim mednarodno Andersenovo nagrado leta 1998 in nagrado Ericha Kästnerja za literaturo leta 2004.

"Bil ni samo velik umetnik, ampak je utelešal tudi kompleksnost Alzacije, njene dvojne kulture. Predstavljali smo si ga večnega, zdaj pa nas je zapustil," je po poročanju časopisa Les Dernieres Nouvelles d'Alsace ob njegovi smrti dejal prvi namestnik župana Strasbourga Alain Fontanel.

Preveden tudi v slovenščino
Med Ungererjevimi najbolj znanimi knjigami za otroke so Trije razbojniki, ki je bila ob slikanici Pet fantastičnih živali prevedena tudi v slovenščino.

Tomi Ungerer je umrl ponoči v Corku na Irskem na domu svoje hčerke v starosti 87 let, so danes poročali francoski mediji.

Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: EPA