Predsednica odbora DZ-ja za kulturo si je za cilj zadala izboljšanje pogojev, ki bi omogočili dvig bralne kulture. Foto: BoBo
Predsednica odbora DZ-ja za kulturo si je za cilj zadala izboljšanje pogojev, ki bi omogočili dvig bralne kulture. Foto: BoBo

Opozorila je, da Evropska unija omogoča petodstotni davek na knjigo, zato bodo zahtevali, da se davek na knjigo zmanjša in poenoti tudi za elektronsko knjigo.

V Sloveniji so elektronske knjige obdavčene po najvišji, 22-odstotni, stopnji, tiskane knjige pa po 9,5-odstotni. Predsednica odbora DZ-ja za kulturo predlaga petodstotno stopnjo davka, kot jo omogoča evropska zakonodaja.

Sorodna novica Svetovni dan knjige, ki se prelije v noč, posvečeno "oknom v naša notranja življenja"

Violeta Tomić je povedala, da je v tem obdobju kot predsednica odbora dobila veliko pozivov knjigotržcev, avtorjev, založnikov, ki opozarjajo na zelo težko stanje knjige danes. "Vemo, da mediji in druge spletne platforme preplavljajo ljudi s kratkimi informacijami, knjiga pa je edina, ki človeku da vpogled v druga življenja, spodbuja empatijo, znanje, širino in spoznavanje sveta. Če kadar koli, je prav zdaj pomembno, da se znova vrnemo h knjigi in ji damo mesto, ki si ga zasluži," je dejala na novinarski konferenci.

Poudarila je, da so ničelno stopnjo davka na knjige zapisali že v koalicijsko pogodbo in zato bodo to tudi zahtevali. "Tudi na ravni EU-ja se bomo borili, da se zakonodaja prilagodi temu, da bi dosegli ničelno stopnjo davka na knjigo," je dejala.

Seja bo predvidoma sklicana 10. maja.