Po tradiciji Slovenski dnevi knjige potekajo tudi po drugih slovenskih mestih. Kako se bodo v času epidemije novega koronavirusa znašli drugod, še niso sporočili, virtualno pot pa bodo ubrali tudi v Ljubljani. Foto: Pixabay
Po tradiciji Slovenski dnevi knjige potekajo tudi po drugih slovenskih mestih. Kako se bodo v času epidemije novega koronavirusa znašli drugod, še niso sporočili, virtualno pot pa bodo ubrali tudi v Ljubljani. Foto: Pixabay

Svetovni dan knjige kot ogrevanje za festival
V počastitev svetovnega dneva knjige v Mariboru pripravljajo večdnevni spletni program s spletnim knjižnim sejmom, ki bo potekal na družbenih omrežjih in spletnih straneh založb in festivala. Na spletnem sejmu bodo sodelovale založbe, ki bi se sicer predstavile v tem času v živo na stojnicah na Grajskem trgu.

Organizatorji so si virtualno zaznamovanje svetovnega dneva knjige zamislili kot neke vrste uvod v prestavljeni festival Slovenski dnevi knjige.

Sorodna novica Andrej Brvar: "Pri mladih pesnikih zelo pogrešam refleksijo lastnega početja."

V ospredju bo kar nekaj dejavnosti, povezanih s pesnikom Andrejem Brvarjem, ki letos praznuje 75. rojstni dan in bo tudi osrednji gost festivala. Po spletu bosta dostopna intervjuja z avtorjem iz arhiva Mariborske knjižnice in RTV Slovenija, na družbenih omrežjih Mariborske knjižnice pa bodo vsak dan objavljeni citati iz Brvarjeve najnovejše pesniške zbirke Fusnote.

Sorodna novica Večernica letos v roke Andreja E. Skubica za knjigo Babi nima več telefona

Napovedana je tudi literarna matineja s pisateljem Andrejem E. Skubicem, večkratnim prejemnikom kresnika, ki je lani za knjigo Babi nima več telefona iz serije Trio Golaznikus prejel nagrado večernica. Zmagovalca literarnega natečaja Ali govoriš emojščino? pa bodo razglasili prek spleta prav na svetovni dan knjige.

Pesniški turnir, preseljen v virtualno sfero
Med vrhunci praznovanja organizatorji izpostavljajo 25. april, ko bo na Facebookovem profilu in YouTubovem kanalu Založbe Pivec potekal Virtualni pesniški turnir, na katerem bodo gledalci in gledalke izbrali zmagovalca oziroma zmagovalko spletnega občinstva. Izbrani pesniki in pesnice bodo nastopili z interpretacijo svojih pesmi na videoposnetkih.

Kamišibaj, japonska umetnost pripovedovanja ob slikah

Med spletnimi dogodki bo tudi premiera dveh krajših kamišibaj nastopov za mlade Tanje Lužar in Metke Damjan iz Lutkovnega gledališča Maribor, pripravljajo pa še virtualni razstavi. Jerneja Ferlež in Borut Gombač v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor snujeta razstavo, ki bo potekala v obliki dnevnih objav na omrežju Facebook z naslovom Pod črto, MKC Maribor pa v sodelovanju z založbo Beletrina, izvajalko projekta Nino Medved in Srednjo šolo za oblikovanje Maribor pripravlja razstavo na novo oblečenih izbranih knjig projekta Berideli.

Prevodi ne glede na trenutno situacijo
Tudi letos bomo dobili prevode poezije in proze šestih literarnih gostov iz tujine, ki so jih nameravali gostiti na dogodkih festivala. Štirje od njih – Dejan Aleksić, Miloš Milišić, Alen Bešić in Živorad Nedeljković – so književniki iz pobratenega mesta Kraljevo v Srbiji, dva pa sta literarna rezidenta mednarodnega projekta Odisejevo zatočišče. Gre za srbskega pesnika Danila Lučića in hrvaškega dramatika in prozaista Dina Pešuta.

Sicer pa so v Mariboru na Rotovškem trgu, v KC-ju Pekarna in MKC-ju Maribor vzpostavili že knjižna mesta, kotičke z odpisanimi, rabljenimi ali podarjenimi knjigami, ki si jih je mogoče izposoditi ali nadomestiti z drugo knjigo.