Za STA je pred kratkim povedal, da bo to mogoče eden najtežjih koncertov v njegovem življenju.

Marko Hatlak Foto: SNG Nova Gorica
Marko Hatlak Foto: SNG Nova Gorica

Hatlak bo izvedel Bachove Francosko suito št. 6 v E-duru, Partito št. 2 v c-molu in Angleško suito št. 5 v e-molu ter avtorski skladbi Harmagong 2017 in Menihi 2021. Slednja bo na koncertu doživela prvo izvedbo, navajajo na spletni strani Festivala Ljubljana.

V nedavnem telefonskem pogovoru je za STA povedal, da bo prav danes pri založbi Klopotec izšla tudi plošča z omenjenimi petimi deli. Hatlak je solistično ploščo z Bachovimi deli na koncertni harmoniki pripravljal približno dve leti. Skladbi Harmagong 2017 in Menihi 2021 je opisal kot veliki, a ne le zaradi njune dolžine.

Glasbenik je tudi sicer poletje zelo aktiven, koncertira po vsej Sloveniji. Kot piše v sporočilu za javnost, se s svojo zasedbo Marko Hatlak BAND pripravlja na izid druge plošče, na kateri se prepleta mešanica latino, pop, funk, rock, balkan in jazz melodij. Nedavno je napisal tudi skladbo, ki jo bo z njim v duetu na koncertu 31. julija na Vipavskem Križu zapela Tinkara Kovač.

Konec avgusta bo gostoval v Italiji, kjer bo v duetu z igralcem Linom Guancialom sodeloval v predstavi, njegova zasedba bo 4. septembra koncertirala v Goriških Brdih v okviru festivala Harmonija 21, harmonikar pa bo na dobrodelnem koncertu za Trento sodeloval tudi z Nuško Drašček. V navezi Marko Hatlak & FUNtango pa bo tokrat sodeloval z Marcosom Finkom, argentinskim Slovencem, ki je dolga leta živel v Buenos Airesu.

Po navedbah na spletni strani Festivala Ljubljana je Marko Hatlak virtuoz na harmoniki, znan kot solist in član raznih zasedb. Poustvarja repertoar od baroka in klasike do tanga in etna. Na začetku kariere, ko je koncertiral solistično z resnimi repertoarji z baročnimi in sodobnimi skladbami, sta bila zanj tako folk kot tango ustvarjalna protiutež. Zdaj vse bolj v ospredje postavlja svojo lastno ustvarjalno energijo.