Od 150 pisem so jih za obdobje dveh mesecev simbolično razstavili 40, saj letos mineva 40 let, odkar je Gabriel Garcia Marquez prejel Nobelovo nagrado za književnost. Foto: AP
Od 150 pisem so jih za obdobje dveh mesecev simbolično razstavili 40, saj letos mineva 40 let, odkar je Gabriel Garcia Marquez prejel Nobelovo nagrado za književnost. Foto: AP

Emilia Garcia Elizondo se je po lastnih besedah sprva bala odpreti škatlo, a jo je premagala radovednost. V notranjosti so bila tudi pisma, ki jih je Gabriel Garcia Marquez prejel od čilskega pesnika Pabla Nerude, nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, kubanskega predsednika Fidela Castra in ameriškega igralca Roberta Redforda, piše Associated Press (AP).

Sorodna novica Poslovil se je Gabriel Garcia Marquez, velikan magičnega realizma

Ob 40-letnici prejema Nobelove nagrade
40 pisem bo za dva meseca razstavljenih od 16. junija v kolonialni hiši v južnem delu mehiške prestolnice, kjer je književnik od 80. let prejšnjega stoletja do svoje smrti leta 2014 živel z ženo Mercedes Barcha. Razstava je del proslav ob slavljenju 40 let, odkar so književnika ovenčali z Nobelovo nagrado za književnost.

"Stara sem 32 let in vse to me še naprej navdušuje," je za AP povedala Emilia Garcia Elizondo, direktorica fundacije Garcia Marquez. Ob tem je opisala svoj šok, ko je našla škatlo v omari v drugem nadstropju hiše svojih starih staršev. Velikokrat je šla mimo kabineta, ne da bi mu posvečala veliko pozornosti, je še dejala.

Dodala je, da je bilo odkritje presenečenje za vso družino, saj so mislili, da so vsa njegova pisma in osebna korespondenca shranjeni v centru Harryja Ransoma na Univerzi v Austinu v Teksasu, ki ima največjo zbirko njegovih dokumentov. "Nikoli ne pričakuješ, da boš našel kaj takega, čeprav veš, kdo je Gabo ... Vedno bom mislila, da Gabo počne vse, kot da je čarovnija," je dejala.

Na roko napisano pismo Woodyja Allena. Foto: AP
Na roko napisano pismo Woodyja Allena. Foto: AP

Velika imena, ki so se izpovedovala Gabu
Med pismi, ki so razstavljena, je pet Castrovih, eno Nerudovo, dve mehiškega pisatelja Carlosa Fuentesa, dve vodje mehiške gverile podkomandanta Marcosa, eno Redfordovo, eno filmarja Woodyja Allena in sedem Clintonovih. V enem od njih, z datumom 28. decembra 1999, je Clinton Gabu izpovedal čustva, ki sta jih z ženo Hillary občutila na koncertu mladih kolumbijskih glasbenikov, ki so nastopili v Beli hiši. Glasbo je opisal kot "zaklad" in "čudovit kontrapunkt negativnim podobam, ki so pogosto povezane z vašo lepo deželo".

Na ogled je tudi Castrovo pismo, ki ga je napisal na roko 10. decembra 2007, v katerem je zapisal: "Zame velja strog režim vadbe, ki ga ne smem prezreti, če nameravam še naprej koristiti revoluciji." Gonzalo Garcia Barcha, pisateljev najmlajši sin in Emilijin oče, je dejal, da družina zelo pogreša svojega Gaba, ki je za sabo pustil štiri vnuke. "Zato se posvečamo tovrstnim dejavnostim. To hišo želimo ohraniti pri življenju," je še dejal književnikov sin.

Pisateljev najmlajši sin Gonzalo Garcia Barcha (1964). Foto: AP
Pisateljev najmlajši sin Gonzalo Garcia Barcha (1964). Foto: AP