Pred objektiv Jerneja Čamplja so vabljeni samozaposleni v kulturi – od slikarjev, igralcev in glasbenikov do tonskih tehnikov, kostumografov, organizatorjev, kustosov, lučkarjev, scenskih delavcev ... Foto: Mi smo kultura Facebook
Pred objektiv Jerneja Čamplja so vabljeni samozaposleni v kulturi – od slikarjev, igralcev in glasbenikov do tonskih tehnikov, kostumografov, organizatorjev, kustosov, lučkarjev, scenskih delavcev ... Foto: Mi smo kultura Facebook

V sklopu akcije želi fotografirati ljudi, ki kakor koli prispevajo h kulturi v Sloveniji. Kot pravi Jernej Čampelj, je odziv nanjo neverjeten – danes je denimo dogovorjen za fotografiranje v Ljubljani, ob koncu dneva bo imel od 11. januarja zabeleženih že 340 obrazov delavcev v kulturi.

Foto: Mi smo kultura Facebook
Foto: Mi smo kultura Facebook

Posamezniki, na katere se je pozabilo
Pred objektiv je povabil vse od slikarjev, igralcev in glasbenikov do tonskih tehnikov, kostumografov, organizatorjev, kustosov, lučkarjev, scenskih delavcev in drugih. "Želim si zajeti ljudi, ki so v teh časih pozabljeni in za večino nepotrebni. Želim si, da ljudje vidijo, da nas ni malo in da smo pomembni," je mogoče prebrati v Čampljevem povabilu k sodelovanju.

Kot je povedal, je motivacija za projekt vzniknila iz zavedanja, da "samo to, da sam stojim na odru, še nič ne pomeni. Da mora najprej priti do tega, za kar pa je odgovornih zelo veliko ljudi, ki jih gledalci ne vidijo." Po njegovih besedah je odziv ljudi neverjeten: "Ko objavim termin, je v desetih do petnajstih minutah zapolnjen."

Projekt, ki raste in raste
Večinoma fotografira v Ljubljani, kamor pridejo k njemu tudi ljudje iz drugih delov Slovenije. Odpravi pa se tudi v druga mesta in kraje, če ga povabijo ali če ljudje zaradi logističnih zagat ne morejo do njega. Kot poudarja, ne gre le za osrednjeslovensko kulturo, ampak želi, da imajo priložnost ljudje na vseh koncih Slovenije. O terminih za fotografiranje pa obvešča prek Facebooka, vendar, kot pravi, ni omejitev.

Ocene o končni številki portretirancev je v tem trenutku težko podati, saj projekt vseskozi raste. "Želim dati priložnost vsem, ki si želijo biti zraven, dati svoj obraz, pokazati, da obstajamo in da nas ni malo," je še dejal Čampelj.

Ob kulturnem prazniku je bil projekt Mi smo kultura predstavljen v osrednjem atriju ljubljanske Mestne hiše z videoprojekcijo 172 pogledov delavcev v kulturi. Videoprojekcija je bila napovednik za razstavo, ki bo v desnem atriju ljubljanske Mestne hiše na ogled od 9. do 27. avgusta. Septembra bo po avtorjevih besedah razstava na ogled tudi v Mestni hiši v Novi Gorici, dogovarja pa se še za nadaljnje postavitve.