Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan
Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

"Delo govori o tem, kako lahko želja po nadzoru rodi nasilje," pravi režiser. "Ubesedovanje je točka, na kateri Pasolini pogleda na sedanjost, sedanjost konca 60. let, torej začetkov tega, kar danes poznamo pod imenom kapitalizem. Pogleda na sedanjost kot na nekaj, kar je na neki način že preteklo, in ustvarja mitologijo, neko popolnoma mitološko strukturo iz takratnega trenutka. Ob tem naslavlja fenomene izvora nasilja in to, kako se to nasilje prenaša v vse odnose."

Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan
Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Na tisoče sinov ubijejo očetje: medtem ko kakšenkrat očeta ubije sin – to je znano. Ampak kako se zgodi, da očetje umorijo sinove? Prek ječ, strelskih jarkov, koncentracijskih taborišč, bombardiranih mest.

Pier Paolo Pasolini

Destrukcija, ki jo sprožijo nenavadne sanje
Zgodba pripoveduje o milanskem kapitalistu, ki mu počitnikovanje z družino prekinejo nenavadne sanje. Skuša jih razumeti, kar vodi v destruktivno obsesijo z nadzorom nad sinom. Ko oče prosi sina, naj ga ubije, sin zbeži in nazadnje oče ubije sina. Dvajset let po umoru oče živi na železniški postaji kot berač in kot nekakšen zgodovinar predaja svojo zgodbo namišljenemu poslušalcu.

V delu, v katerem je v ospredju patriarhalni donos, ima zelo pomembno mesto tudi mati. Igra jo Marjuta Slamič, ki pravi, da skušan njen lik pojasniti, kaj je Pieru Paolu Pasoliniju dejansko pomenila njegova mati. V predstavi igrajo še Miha Nemec, Željko Hrs, Žiga Udir, Lara Fortuna in Peter Harl. Novogoriška predstava je nastala po besedilu, ki ga je iz italijanskega jezika prevedel Gašper Malej. Dramaturginja predstave je Živa Bizovičar, scenograf in oblikovalec videa je Dorian Šilec Petek, kostumografinja Brina Vidic, avtorja glasbe pa sta režiser Krmelj in Luka Ipavec.

Zaživela prva slovenska uprizoritev Ubesedovanja

Premieri predstave Ubesedovanje bosta danes in jutri ob 20. uri v mali dvorani SNG Nova Gorica.