Odprli so vrtove Bobole, ki so tudi del muzejskega kompleksa galerije Uffizi. Foto: EPA
Odprli so vrtove Bobole, ki so tudi del muzejskega kompleksa galerije Uffizi. Foto: EPA

Na začetku marca so se ustanove zaprle, umetniki pa so ostali doma ob državnih podporah. Toda – kot vse kaže – so se varuhi in ustvarjalci italijanske kulture že zganili: pripravljajo se na sprostitev gibanja med deželami 3. junija, čemur naj bi sledila še vrnitev evropskih turistov.

Ko smo pretekli konec tedna stopili v mestne muzeje na rimskem Kapitolu – eno prvih kulturnih ustanov, ki so se vnovič odprle – smo morali obisk vnaprej napovedati in si rezervirati mesto, si nadeti masko, pred vstopom pa so nam izmerili temperaturo. Podobno je bilo v Nacionalni galeriji moderne umetnosti, toda v zameno smo dragocene zbirke užili brez običajne gneče.

Sorodna novica Spet odprti Pompeji razmeroma prazni: "Tu smo samo vodniki in novinarji"

Znova so odprta tudi arheološka najdišča v Kampanji, kot sta starogrški Paestum in starorimski Pompeji, ki zadnja leta vzbujajo pozornost z novimi odkritji in restavratorskimi posegi.

Američanka Colleen Hewson je bila z možem med prvimi obiskovalci po vnovičnem odprtju. V Pompeje sta prišla 7. marca, ko so jih ravno zaprli. Pa sta počakala kar v Italiji, in to dva meseca in pol. V teh dneh pa plaz novih odprtij – že včeraj park d'Este v Tivoliju in vrtovi Boboli v Firencah, ki so jim danes sledili Palača Pitti, nacionalni galeriji v Perugii in Urbinu ter Beneški državni arhivi. Rimski Kolosej se bo odprl v ponedeljek, skupaj z Vatikanskimi muzeji, v sredo pa še firenški Uffizi.

Iz Benetk napovedujejo filmsko Mostro
Včeraj so se po Italiji znova odprla filmska prizorišča; igralce naj bi testirali na koronavirus vsak snemalni dan. Organizatorji poletnih festivalov pa obljubljajo, da bodo rešili vse, kar se da: koncertna sezona za največ tri tisoč obiskovalcev na večer se obeta v veronski Areni, rimska Opera se bo preselila na hipodrom parka Borghese pred največ tisoč gledalcev, iz Benetk pa napovedujejo samo še filmsko Mostro z začetkom 2. septembra. Arhitekturni Bienale je prestavljen na naslednje leto, odpovedan pa je tudi letošnji festival Umbria Jazz.