Slovenski film Rudar je prejel nagrado za najboljšo moško vlogo, nagrado filmskih kritikov in posebno nagrado za mir. Foto: Slovenski filmski center
Slovenski film Rudar je prejel nagrado za najboljšo moško vlogo, nagrado filmskih kritikov in posebno nagrado za mir. Foto: Slovenski filmski center
Ivan
Ivan je zgodba o mladi mami, ki se mora postaviti za svojega otroka in proti njegovemu očetu, na katerega je obsesivno navezana. Foto: SFC/Marko Brdar
Danes, v času, ko se je moški svet zaradi svojih »igric« do nasprotnega spola upravičeno znašel pod udarom kritike, ki ima za sabo širše družbeno soglasje, nas ob vstopu v kinodvorano, kamor se odpravimo gledat dokumentarni film o moških igrah, spreleti nenavaden občutek. Foto: Gregor Božič/SFC

Madžarsko občinstvo si bo na dnevih slovenskega filma od petka do nedelje lahko ogledalo Ivana Janeza Burgerja, Rudarja Hanne Slak, Playing Men Matjaža Ivanišina in Fountain Gorana Vojnovića.

Po Budimpešti se bo slovenski film v novembru in decembru predstavil še v Rigi, Minsku, Moskvi, Berlinu in Beogradu.

Šest nagrad vesna
Dnevi slovenskega filma v Budimpešti bodo potekali tretje leto zapored. Pripravlja jih Slovenski filmski center (SFC), ki je vse filme finančno podprl, odprl pa jih bo Burgerjev Ivan, ki se lahko pohvali s številnimi nagradami. Na lanskem Festivalu slovenskega filma je prejel šest nagrad vesna, med drugim za najboljši igrani film in scenarij ter za najboljšo igralko, nagradili pa so ga tudi filmski kritiki.

Letos je postal najboljši film festivala Let's CEE na Dunaju, kar mu bo novembra omogočilo prikazovanje po izbranih avstrijskih kinematografih. Je tudi letošnji slovenski kandidat za nominacijo za tujezičnega oskarja. Pot uspehov pa je začel februarja lani v Berlinu, kjer so glavno igralko Marušo Majer nominirali med deset vzhajajočih evropskih zvezd (Shooting Stars). V vlogi Mare je ustvarila pretresljivo vlogo mlade ženske, ki je po rojstvu Ivana razpeta med vlogama ljubice in matere. Gre za osebno dramo s korupcijskim ozadjem in dramo o sprejemanju napačnih odločitev.

Avtobiografija Nihče
Rudar režiserke Hanne Slak je od svoje premiere na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel že 17 nagrad. Film gradi na resničnih dogodkih iz življenja zasavskega rudarja Mehmedalije Alića in njegovi avtobiografiji Nihče. Pripoveduje pretresljivo zgodbo o rudarju, ki se bojuje za dostojen pokop žrtev povojnih pobojev. Na 20. festivalu slovenskega filma je prejel vesne za režijo, montažo in glavno moško vlogo, ki jo je odigral Leon Lučev.

Film še v tem mesecu čaka festival na Nizozemskem in turneja na Kitajskem, obeta se mu tudi distribucija v Italiji. Na pravkar končanem filmskem festivalu mediteranskih držav v Aleksandriji v Egiptu pa je prejel nagrado za najboljšo režijo in posebno nagrado žirije.

Oda o absurdnosti
Zgodba Ivanišinovega filma Playing Men sledi snemanju dokumentarnega filma o moških in igri. Režiser zapade v ustvarjalno krizo, nato začne okolico doživljati kot del igre. Spomini iz otroštva in podobe iz nedokončanega projekta se pomešajo v odo o absurdnosti. Dokumentarec je je prejel več nagrad, med drugimi nagrado Georges de Beauregard na lanskem 28. mednarodnem filmskem festivalu FID Marseille, vesno za najboljši dokumentarni film na 20. festivalu slovenskega filma in posebno omembo žirije na festivalu v srbskem Pančevu.

Madžarsko občinstvo pa bo lahko videlo še kratki film Fountain režiserja Vojnovića. Navezuje se na znamenito delo Marcela Duchampa Fontana. V zakoten lokal, v katerem stalni gostje in natakarji čakajo konec še enega dolgega dne, nepričakovano vstopita čudno oblečena tujca. Kmalu se izkaže, da prihajata iz Pariza in da ju zanima stranišče lokala, katerega del naj bi bilo eno najpomembnejših del svetovne umetnosti.