Andrew Vajna (na levi) s Sylvestrom Stallonom na madžarski dirki formule 1. Foto: Reuters

Ugledni filmski ustvarjalec, ki je bil v zadnjih letih zadolžen za razvoj madžarske filmske industrije, je priznal poraz dolgotrajni bolezni.

Med drugim je kot producent še v prejšnjem stoletju sodeloval pri filmih Rambo s Silvestrom Stallonom, Terminator z Arnoldom Schwarzeneggerjem in Evita s pevko Madonno.

Po letu 2000 se je Vajna vrnil v domovino in pomagal rehabilitirati filmsko industrijo na Madžarskem. Potem ko se je na čelo vlade leta 2010 zavihtel Viktor Orban, je Vajna postal vodja nacionalnega filmskega sklada. Pod njegovim okriljem je leta 2015 nastal tudi Savlov sin, leto pozneje tudi dobitnik oskarja za najboljši tujejezični film.

"Poslavljamo se od največjega madžarskega filmskega producenta. Hasta la vista, Andy! Hvala za vse, prijatelj!" je Vajni v slovo na Facebooku zapisal Orban.

Andrew Vajna se je leta 1944 rodil v Budimpešti. Zaradi zadušene madžarske vstaje proti sovjetskim oblastem se je kot 12-letni deček pod okriljem Rdečega križa izselil v Kanado. S svojo družino se je lahko znova sešel šele v Los Angelesu.

V kontekstu Orbanove težnje vzpostaviti čim večji vpliv nad domačimi mediji je bil Vajna imenovan tudi za lastnika skupine TV2, pod okriljem katere deluje več televizijskih kanalov. Kot lastnik je imel delež tudi na področju madžarskega komercialnega radia.

Z Arnoldom Schwarzeneggerjem (levo) in producentom Mariem Kassajem (na sredini) na premieri tretjega filma v franšizi Terminator. Kassar in Vajna sta bila v nekem obdobju eden najbolj iskanih producentskih dvojcev v Hollywoodu. Foto: Reuters