34-letniku grozi največ leto dni zaporne kazni; sodišče bo kazen izreklo 6. februarja. Foto: AP
34-letniku grozi največ leto dni zaporne kazni; sodišče bo kazen izreklo 6. februarja. Foto: AP
Sorodna novica Jonathan Majors kriv napada in nadlegovanja

Potem ko je bil Jonathan Majors v ponedeljek obsojen za napad in nadlegovanje nekdanjega dekleta Grace Jabbari, sta studio Marvel in korporacija Disney, ki ga ima v lasti, pretrgala vse vezi z igralcem. Ta podatek je za tiskovno agencijo AP sicer anonimno potrdila "oseba, seznanjena s situacijo", ki pa ni pooblaščena za dajanje uradnih izjav na to temo.

Disneyjeva poteza najverjetneje pomeni konec kariere za igralca, ki je do nedavnega veljal za eno od vzhajajočih zvezd Hollywooda. Za 34-letnika je porota na Manhattnu v ponedeljek odločila, da je kriv napada in nadlegovanja; v obeh primerih je bila žrtev njegova takratna partnerica Grace Jabbari.

Majorsu, za katerega so odločili, da je nedolžen v drugem primeru napada, bodo kazen izrekli 6. februarja. Ob odhodu s sodišča izjav za medije ni dajal, je pa njegova odvetnica Priya Chaudry v izjavi za javnost poudarila, da "je jasno, da porota ni verjela zgodbi Grace Jabbari o tem, kaj se je zgodilo v avtomobilu, saj so presodili, da je gospod Majors ni namenoma poškodoval." "Gospod Majors še vedno zaupa v sistem in pričakuje, da si bo v celoti povrnil svoj ugled."

Majorsa kot Kanga smo že lahko videli v stripovskem filmu Ant-Man in Osa: Kvantomanija. Foto: IMDb
Majorsa kot Kanga smo že lahko videli v stripovskem filmu Ant-Man in Osa: Kvantomanija. Foto: IMDb

"Novi Thanos" za peto poglavje Marvelovih filmov
Filmski studio, ki se pripravlja na t. i. peto poglavje Marvelovega filmskega vesolja, je Majorsa že promoviral kot glavnega antagonista več filmov. Kot Kang Osvajalec (Kang the Conqueror) bi moral biti nekakšen ekvivalent Thanosu, zlobcu, s katerim so Maščevalci obračunali v filmih Endgame 1 in 2.

Majors se je v novi vlogi že pojavil v blockbusterju Ant-Man in Osa: Kvantomanija ter v prvih dveh sezonah serije Loki. Na prvi tir bi moral zapeljati v spektaklu Maščevalci: Kangova dinastija (Avengers: The Kang Dynasty), ki je bil napovedan za maj 2026.

Usoda Kangove dinastije je trenutno tako še neznana, pri Disneyju niso hoteli komentirati, ali bodo preprosto zamenjali igralca v glavni vlogi ali pa ubrali kako popolnoma novo smer s filmi. The Hollywood Reporter poroča, da je studio že črtal naslov filma, ki bo do izbire novega znan samo kot "Maščevalci 5". To nakazuje v smer, da bodo lik Kanga iz filma raje črtali, kot da bi samo zamenjali igralca.

Studio bi se sicer že od prvega razkritja obtožb intenzivneje pripravljal na morebitno Majorsovo slovo od franšize – a popravkov scenarijev niso mogli naročiti, saj je od maja do konca septembra v Hollywoodu potekala stavka scenaristov. Šele pred kratkim so tako angažirali scenarista Michaela Waldrona, da se je lotil popravkov za Kangovo dinastijo.

Majors je nedavno upodobil tudi amaterskega bodybuilderja v drami Magazine Dreams. Foto: IMDb
Majors je nedavno upodobil tudi amaterskega bodybuilderja v drami Magazine Dreams. Foto: IMDb

Naveličani superjunakov?
Drama z Majorsom je sicer samo ena od tegob, ki v zadnjem času bremenijo studio Marvel. Čeprav ostajajo nesporen titan zabavne industrije – dosedanjih 33 filmov je skupaj zaslužilo skoraj 30 milijard dolarjev –, pa je za "tovarno superjunakov" v zadnjih letih vse manj zanimanja. Spektakel Marveli (The Marvels), ki je v kina prišel novembra, je bil najmanj donosen film Marvelovega filmskega vesolja doslej – v svetovnem merilu je zaslužil samo 204 milijone dolarjev.

Od oskarjevske nominacije se lahko poslovi
Majors je nedavno upodobil tudi amaterskega bodybuilderja v drami Magazine Dreams; film je premiero doživel januarja na festivalu Sundance, kjer je bil dobro sprejet: mnogi kritiki so Majorsu napovedali celo oskarjevsko nominacijo. Distribucijske pravice za film je odkupilo podjetje Searchlight Pictures, ki je v lasti Disneyja. Redna distribucija v ZDA je bila napovedana za 8. december, a ga je Searchlight Pictures pred začetkom sojenja umaknil s svojega urnika.

(8. decembra, na dan, ko bi se morala zgoditi premiera, je namesto tega porota lahko prebirala Majorsova SMS-sporočila, v katerih je Grace moledoval, naj ne gre k zdravniku zaradi poškodb glave, ki jih je dobila leta 2022; svaril jo je, da "se ne zaveda, kaj se lahko zgodi", če pride resnica na dan.)

Februarja letos, ko je Majors v družbi Michaela B. Jordana promoviral film Creed III, je v pogovoru za agencijo AP na glas razmišljal o tem, da slava s seboj prinese tudi nevarnost strmoglavega padca. "Nisem še videl pošasti, ampak vem, da obstaja. Dovolj dolgo sem že na sceni, da vem, da prihaja. Prehiteti jo moraš. Ostati je treba zunaj kadra. Ostal bom zunaj kadra."