Kdo bo umetniški vodja ljubljanskega baleta, še vedno ni jasno. Foto: RTV SLO
Kdo bo umetniški vodja ljubljanskega baleta, še vedno ni jasno. Foto: RTV SLO
Odlomek iz predstave Serenade
Člani baletnega ansambla želijo na mestu umetniškega vodje Simčičevo. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana (Barbara Stupical)

Kot je povedala predstavnica za stike z javnostjo v ljubljanski operi Klavdija Zupan, je nekdanji ravnatelj baleta zagrebškega Hrvaškega narodnega gledališča kot kandidat za umetniškega vodjo ljubljanskega baleta odpadel zaradi predolgega birokratskega postopka.

Simčičevo podpira baletni ansambel
Poleg tega so tudi člani baletnega ansambla podpisali peticijo z zahtevo, da delo umetniškega vodje ljubljanskega baleta še naprej opravlja Darinka Lavrič Simčič, ki je 17. novembra v. d. ravnatelja SNG Opera in balet Kristijanu Ukmarju ponudila sporazumno razvezo pogodbe o zaposlitvi z 31. decembrom letos. Za odstop naj bi se odločila zaradi Ukmarjevega poseganja v strokovno vodenje baletnega ansambla in spreminjanja že pripravljenega programa za leto 2006, kar po njenem mnenju pod vprašaj postavlja avtonomnost umetniškega vodje baleta.

Zupanova je pojasnila, da še ni jasno, ali bo Ukmar sprejel odstop Darinke Lavrič Simčič, saj naj bi bil zadovoljen z njenim dosedanjim delom. Ukmar in Simčičeva naj bi po besedah Zupanove zaplet dokončno rešila do 7. decembra. Eden od hrvaških tednikov je pred tem pisal, da so se Bogdanić in odgovorni v ljubljanski operno-baletni hiši pogovarjali o možnem aranžmaju tega umetnika v Ljubljani.