Nagrado so izročili režiserjevi sodelavki in sestri Liviji Pandur, ki je spomnila, da je Faust uprizoritev, ki govori o lepoti, za kakršno si je Tomaž v gledališkem smislu in širše prizadeval štirideset let. Foto: Marko Markoski
Nagrado so izročili režiserjevi sodelavki in sestri Liviji Pandur, ki je spomnila, da je Faust uprizoritev, ki govori o lepoti, za kakršno si je Tomaž v gledališkem smislu in širše prizadeval štirideset let. Foto: Marko Markoski
Faust
Pandurjevega Fausta je ansambel ljubljanske Drame v Skopju uprizoril v sklopu tamkajšnjega festivala gledališča Makedonski Naroden Teatar. Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana in Festival Ljubljana.

Gre za priznanje predanemu delu in najvišjim vrednotam gledališke ustvarjalnosti, ki jih je režiser izkazal v svoji izjemni, mednarodno uspešni gledališki karieri, ko je v štirih desetletjih ustvarjanja pomembno zaznamoval gledališko umetnost v svetovnem merilu, je ob predaji nagrade dejal direktor gledališča Dejan Projkovski.

Priznanje so podelili pred predstavo Fausta, s katero je ljubljanska Drama gostovala v gledališču, kjer je Pandur med pripravo predstave Kralj Lear aprila sklenil svojo pot. "Izguba izjemnega sodelavca in za vedno našega prijatelja Tomaža Pandurja v gledališču MNT med vajo za novo uprizoritev Kralja Leara je bila in vedno bo za vse nas, ki smo ga spoznali vsaj za trenutek, še posebej tragična in boleča izkušnja. Livija Pandur in vsi njeni sodelavci, tudi iz SNG Drama Ljubljana, ki gostuje v Skopju s Pandurjevo zadnjo predstavo Faust, bodo za vedno ostali del naše gledališke družine," je nadaljeval.

Lepota, za katero si je Pandur prizadeval 40 let
Projkovski je nagrado izročil režiserjevi sodelavki in sestri Liviji Pandur, ki je v zahvali med drugim dejala, da bo po vsem, kar se je zgodilo v zadnjih mesecih, MNT za vedno ostal njen gledališki dom. Zahvalila se je tudi celotnemu osebju makedonskega gledališča, ki ji je prijazno stalo ob strani v najtežjih trenutkih. "Zame se je pred dvema mesecema v tem gledališču spremenilo vse. Za vedno pa ostajajo Tomaževe predstave," je dejala. Faust je po njenih besedah uprizoritev, ki pripoveduje o lepoti. "Za to lepoto si je Tomaž v gledališkem smislu in širše prizadeval 40 let. Ob premieri Fausta v Ljubljani in na gostovanjih po svetu je večkrat celo rekel, da že vse svoje življenje režira eno predstavo. Tomaž bi bil te nagrade izjemno vesel," je dodala.

Nagrado so mu podelili v okviru mednarodnega festivala gledališča Makedonski Naroden Teatar, na katerem je SNG Drama pretekli konec tedna gostovala z njegovo zadnjo predstavo. Fausta si je v razprodani dvorani gledališča ogledalo približno 600 ljudi, med njimi tudi vidni predstavniki Makedonije in sosednjih držav. Pred Pandurjem so to priznanje med drugim podelili gledališču London Globe Theatre (leta 2014) ter lani pa jo je dobil režiser in direktor madžarskega narodnega gledališča v Budimpešti Attila Vidnyanszky.