Postpop genialka Lucy McCormick in njen Girl Squad predstavljata trashstep-dubpunk moralko za sodobni svet. Foto: The Other Richard / Mesto žensk
Postpop genialka Lucy McCormick in njen Girl Squad predstavljata trashstep-dubpunk moralko za sodobni svet. Foto: The Other Richard / Mesto žensk
Mesto žensk
Oktober bo zaznamoval 24. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. Že dan pred uradnim začetkom so ga v Kinodvoru uvedle predfestivalske projekcije avtobiografskega dokumentarca Maje Weiss My Way 50. Foto: Mesto žensk

ostpop genialka" Lucy McCormick s svojim "Girl Squadom", ki ga sestavljata dva performerja.

Projekt predstavlja trashstep-dubpunk moralko za sodobni svet, so zapisali pri 24. mednarodnem festivalu sodobne umetnosti Mesto žensk, ki bo trajal do konca oktobra.

Absurd in entuziazem
"Lucy, ki nastopa v vseh vlogah, se bo z uprizarjanjem Nove zaveze prek novovalovske svete trojice plesa, rockovskih balad in performansa poskusila ponovno povezati s svojo lastno vestjo. Z njenima absurdom in entuziazmom se zoperstavlja eksistencialistični mrtvi točki," so še dodali.

Trojna grožnja je postala velika uspešnica edinburškega festivala Fringe leta 2016 in zatem dobila mesto na odru londonskega gledališča Soho. Pri britanski publikaciji The Guardian so jo leta 2016 uvrstili med najboljše predstave leta 2016.

Brezkompromisno sporočilo
Avtorica predstave je povedala, da se je odločila uprizoriti svojo različico Nove zaveze, ker je v tej do zdaj "primanjkovalo močnih ženskih vlog". V predstavi umetniški trio denimo poveže pesem (Everything I Do) I Do It For You rokerja Bryana Adamsa in Jezusovo križanje, so zapisali pri Guardianu.

Opisali so še, da Lucy McCormick skozi svoj nastop brezkompromisno sporoča, da njeno telo pripada njej sami in je svobodna početi z njim kar koli želi, saj je privoljenje popolnoma njeno. "Noben košček njenega telesa ni seksualen, dokler se ona sama ne odloči, da ga bo za to uporabila."

Predstavi bo nocoj v okviru festivala sledil še koncert raperke Gnučči, Beograjčanke, živeče na Švedskem.

Festival se po besedah programske vodje Teje Reba vsakič znova odziva na aktualno dogajanje. Kot je zapisano na spletni strani festivala, se posveča "vsem neustrašnim ženskam, borkam in borcem za svobodo, pozabljenim in opevanim". Letos se želijo med drugim odzvati na napad na Simono Semenič in Majo Smrekar ob podelitvi Prešernovih nagrad.

Med dogodki, ki so v zadnjem času napolnjevali slovenski javni prostor, poudarjajo tudi finančne reze ministrstva za kulturo in sovražni govor v predvolilni kampanji, "ki naznanja ne samo pohoda nacionalizma, konservativizma, temveč tudi odpira prostor možnostim, da se reče kar koli".


Napovednik predstave Trojna grožnja si lahko ogledate spodaj.