Na 26. reviji otroških in mladinskih pevskih zborov v Zagorju se bo pomerilo kar 2.000 mladih pevcev. Foto: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Na 26. reviji otroških in mladinskih pevskih zborov v Zagorju se bo pomerilo kar 2.000 mladih pevcev. Foto: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Prireditev, na kateri je od leta 1968 nastopilo že 1.138 zborov, ki so jih vodili 304 zborovodje, vsako leto v Zagorje privabi množico ljubiteljev ubranega petja. Foto: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti


Ker ima revija, na kateri je od leta 1968 nastopilo že 1.138 pevskih zborov, tekmovalni značaj, zbori pripravijo obvezen program, s katerim se pomerijo med sabo. Letos je obvezna izvedba slovenske ljudske pesmi v izvirni obliki ali obdelavi, umetne pesmi slovenskega avtorja in nekaj pesmi po lastni izbiri, je zapisano na spletni strani JSKD-ja. Otroški zbori imajo letos novi dodatni programski zahtevi: izvedbo ene pretežno dvoglasne skladbe in ene izmed štirih predpisanih enoglasnih a cappella skladb.
Obsežen program bo spremljalo in ocenjevalo nekaj žirij, ki jih sestavljajo najvidnejši slovenski zborovodje Danica Pirečnik, Janja Dragan Gombač, Karmina Šilec, Marinka Šuštar, Marko Vatovec, Sebastjan Vrhovnik, Tadeja Vulc in Stojan Kuret.
Letos se je na državno tekmovanje v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti uvrstilo kar 52 zborov, med njimi 24 otroških, 20 mladinskih in 8 srednješolskih – dekliških, fantovskih in mešanih.

Številna priznanja in nagrade
Žirije bodo podelile nagrade in priznanja v različnih kategorijah. Poleg priznanj z doseženimi ocenami bodo podeljena posebna priznanja za najboljše zbore posameznih zasedb, najboljše sestave sporedov, najboljše izvedbe slovenskih ljudskih in slovenskih umetnih skladb, najbolj prepričljive nastope, odlične nastope debitantskih zborov in zborovodij.
Podeljene bodo nagrade Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti skladatelju naj pesmi Zagorja, nagrade do trem izbranim zborovodjem v obliki financiranja udeležbe na velikem evropskem zborovskem festivalu in tekmovanju European Music Festival for Young People Neerpelt 2018 v Belgiji ali Europäischen Jugendchor Festivals Basel 2018 v Švici, Glasbena matica Ljubljana pa bo organizirala nagradni koncert izbranega zbora v veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani.
90-letnica skladatelja Jakoba Ježa
Pelo pa se ne bo le v dvorani, temveč tudi na ploščadi pred Weibergerjevo hišo, kjer bo potekalo revijalno posamično skupno petje zborov in razglasitve delnih izidov tekmovanja. Skupno petje in izbor skladb bosta posvečena 90-letnici skladatelja Jakoba Ježa.
Bienalno tekmovanje Zagorje ob Savi ni le pregled dosežkov najboljših otroških in mladinskih zborov Slovenije, je tudi pomemben pokazatelj kakovosti mladih generacij pevcev, ki bodo nekoč prepevali v odraslih pevskih zborih in zastopali Slovenijo na priznanih mednarodnih tekmovanjih, še piše na spletnih straneh omenjenega sklada.

26. revija otroških in mladinskih pevskih zborov
26. revija otroških in mladinskih pevskih zborov