Znani so prejemniki Severjevih nagrad za najboljšo igro (na fotografiji predstava Vojna in mir v SNG Drami Ljubljana). Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan
Znani so prejemniki Severjevih nagrad za najboljšo igro (na fotografiji predstava Vojna in mir v SNG Drami Ljubljana). Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan
Jernej Šugman
Severjeva nagrajenca za študenta igre Tamaro Avguštin in Timona Šturbeja je za nagrado predlagal pred kratkim umrli profesor na AGRFT-ju Jernej Šugman. Foto: BoBo
Severjevi nagradi za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih gresta letos v roke Juretu Henigmanu in Blažu Šefu. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić


Dobitnike prestižnih nagrad, ki jih že 47 let podeljuje Sklad Staneta Severja, ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca, je po pregledu vseh predlogov izbrala strokovna žirija. Predsedoval ji je režiser Dušan Mlakar, člani pa so bili igralec Alojz Svete, dramaturg Alen Jelen, režiser Jaša Jamnik in igralka Saša Pavček.
Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, je Jure Henigman, ki je član Mestnega gledališča ljubljanskega, v pretekli gledališki sezoni s suverenim oblikovanjem raznovrstnih vlog izkazoval detajlno poglabljanje v notranje človeške in dramske svetove. S štirimi popolnoma različnimi vlogami in širokim razponom interpretativnih razsežnosti ter izrazne natančnosti je ustvaril prepričljive in kompleksne osebe, v katerih zlahka prepoznamo različne človeške usode, življenjske položaje in situacije ter na splošno svet okoli nas in se ob tem zamislimo.

Blaž Šef po ugotovitvah žirije virtuozno obvladuje igralski instrumentarij, pa najsibo to v gledališču ali v radijskih igrah, ali pa kot odličen interpret umetniške besede v literarnih oddajah. Je igralec redkokdaj videne moči in v vrhunski igralski kondiciji. Član Slovenskega mladinskega gledališča je zmnožen največjih transformacij in izjemne inovativnosti. Znajde se v osupljivem razponu žanrov, hkrati pa je njegov pristop k ustvarjanju discipliniran, študiozen, konstruktiven in kolegialen.

Nagrada za študenta igre
Severjevo nagrado za študenta igre sta si letos prislužila Timon Šturbej in Tamara Avguštin. Kot je v obrazložitvi predloga za nagrado kot profesor na AGRFT-ju zapisal pred kratkim umrli Jernej Šugman, je Šturbej v času šolanja zelo napredoval. Z vlogo Bernieja v Mametovi Seksualni perverziji v Chicagu, ki se je odigrala kot zaključna produkcija sedmega semestra, se je njegov širok razpon pokazal v najboljši luči. Vrhunsko je namreč odigral razkorak med drzno zunanjostjo in prestrašeno notranjostjo.
Avguštinova je po Šugmanovih besedah rojena igralka. Z vsem svojim telesom in z vso svojo silno burnostjo duha se vrže v vlogo kot v prepad. V vlogi Joan v Seksualni perverziji v Chicagu je njena zmes totalne igre in ranjene notranjosti prišla najbolj do izraza. Na videz hladno, frigidno Joan je odigrala briljantno, z globoko prisotnostjo v vsakem trenutku.
Ljubiteljsko gledališče
Severjeva nagrada za delo v ljubiteljskem gledališču pa je tokrat pripadla članu Gledališča Zarja Celje Alenu Mastnaku, ki predstavlja neustavljivi ustvarjalni potencial, ki se je izkazal in potrdil tako v ljubiteljskem gledališču kot tudi na filmskem platnu. Kot so prepričani podeljevalci, bo priznanje prišlo v prave roke in dalo ustvarjalcu moč in željo po nadaljnjem gledališkem raziskovanju in ustvarjanju na odrskih deskah.
Severjeve nagrade bodo nagrajenci prejeli na drevišnji slovesnosti, ki se bo na Loškem odru začela ob 18. uri, slavnostni govornik pa bo direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik.