Umetniški in zakonski par Jeanne-Claude in Christo. Foto: EPA
Umetniški in zakonski par Jeanne-Claude in Christo. Foto: EPA

Umetniška dela Christa (1935–2020) in njegove žene Jeanne-Claude (1935–2009) so v sredo šla na dražbo hiše Sotheby's. Dela, ki so jih pridobili kupci v ZDA, Aziji in Evropi, so bila skupaj ocenjena na od 2,5 do 3,8 milijona evrov poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica Umrl je Christo, umetnik oblačenja zgradb in skulptur

Pri dražbeni hiši so ponudili 28 sklopov del, med drugim risbe njunega projekta Dežniki (Skupni projekt za Japonsko in ZDA), dveh spektakularnih instalacij, ki ju je leta 1991 sestavljalo na tisoče dežnikov, postavljenih hkrati na Japonskem in v Los Angelesu. Pripravljalne risbe za rumene kalifornijske dežnike so postavile nov rekord za delo tega bolgarsko-ameriškega umetnika v vrednosti 1,7 milijona evrov, medtem ko so japonsko različico prodali za 1,2 milijona evrov.

Rojena na isti dan in poročena več kot pol stoletja
Christo Vladimirov Javacheff in Jeanne-Claude Denat de Guillebon sta bila poročena 51 let. Zanimivo je, da sta se rodila na isti dan, on v Bolgariji, ona pa v Maroku. Kot umetniški tandem Christo in Jeanne-Claude sta družno ustvarjala do njene smrti, on pa je nato ustvarjanje dramatičnih del nadaljeval v svoja 80. leta. Umetniški par je desetletja ovijal znamenitosti – od najstarejšega mostu v Parizu do berlinskega Reichstaga – in ustvarjal neverjetne strukture po vsem svetu.

Sorodna novica Christove plavajoče pomole bodo reciklirali

Njune obsežne produkcije so zahtevale leta priprav in veliko sredstev za postavitev, vendar so bile večinoma kratkotrajne in so se iztekle po nekaj tednih ali mesecih. Zadnji Christovi veliki instalaciji sta bili Plavajoči pomoli v letu 2016 in Mastaba dve leti pozneje. Trikilometrsko "sprehajališče" Plavajoči pomoli je z 220 tisoč plovnimi kockami iz polietilena povezalo dva otočka na italijanskem jezeru Iseo z mestecem Sulzano, ki leži na obrežju jezera. Velikanski pisan objekt Mastaba, zgrajen iz 7506 sodčkov za nafto, pa je postavil na umetnem jezeru v Hyde Parku v Londonu.

Christo pred svojo Mastabo v Londonu. Foto: EPA
Christo pred svojo Mastabo v Londonu. Foto: EPA