Gre za predmete, ki so po umetnikovih besedah najdeni, a čeprav se nemara zdi, da jih je umetnik iskal in našel, gre za obratno pot. "Namreč, ti predmeti, strogo verjamem, so našli mene in v meni vzbudili neko akcijo, da sem jih izbral, prepoznal kot zame pomembne."

Foto: Galerija Murska Sobota
Foto: Galerija Murska Sobota

Razstava z naslovom Predmeti in podobe (odprta bo do 23. marca) je na neki način povzetek umetnikovega dozdajšnjega ustvarjanja, čeprav ni pregledna razstava v kronološkem smislu. Za umetnika je bistveno, da ne prisega na en sam umetniški izraz, ob tem spomni kustos Robert Inhof, ampak včasih v njegovem ustvarjanju zelo sinhrono sobivajo različni izrazi, ki se ne izpodbijajo, ampak dopolnjujejo.

"Včasih prihaja ta izraz do takih konceptualnih rešitev, kjer je sama ideja ali koncept pomembnejši od samega umetniškega dela, kot vidimo na tej razstavi. V sklopu celotnega opusa imamo vedno občutek te nehomogenosti, a ko gledamo ta opus nazaj, vedno zasledimo neko logičnost, ki pa je vedno časovno zamejena," razmišlja Inhof. S tem tudi ne moremo povedati, kaj se bo zgodilo, doda, saj vedno menjuje koncepte razstav in tudi v Galerijo Prešernovih nagrajencev v Kranju ne bo prenesel te razstave, tako kot ta ni prenos ptujske. Kirbiš namreč nagrado Prešernovega sklada prejema za razstavo O izvoru podob, ki jo je imel leta 2021 v Galeriji mesta Ptuj.

Dušan Kirbiš bo na predvečer kulturnega praznika prejel nagrado Prešernovega sklada za razstavo O izvoru podob, ki je bila leta 2021 na ogled v Galeriji mesta Ptuj. Foto: Mestna galerija Ptuj
Dušan Kirbiš bo na predvečer kulturnega praznika prejel nagrado Prešernovega sklada za razstavo O izvoru podob, ki je bila leta 2021 na ogled v Galeriji mesta Ptuj. Foto: Mestna galerija Ptuj

Dela, ki so na ogled v Murski Soboti, so odraz za umetnika značilnih dvojnosti, predvsem tega, da je nekaj celovitega lahko predstavljeno tudi kot posamično, kumulativna celota je predstavljena kot mnogoterost njenih fragmentov, je še povedal Inhof.

Ko je umetnik leta 2000 razstavljal v Galeriji Murska Sobota, je stalni zbirki podaril sliki in podobno bo storil tudi tokrat. Postavitev bo pospremil obsežen katalog, ki pa ne bo klasična spremljava razstavljenim delom, ampak je zamišljen kot knjiga s spremnimi besedili Inhofa, njega samega in neznanih avtorjev, ki se zelo tesno tesno vežejo tudi na predstavljene eksponate.

Dušan Kirbiš (1953) deluje na področjih slikarstva, kiparstva, fotografije in novih medijev. Njegova dela hranijo v vseh pomembnih muzejih, galerijah in zbirkah sodobne slovenske umetnosti ter zasebnih zbirkah. Pedagoško in umetniško-raziskovalno deluje na oddelku za tekstilno tehnologijo Fakultete za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani.