V Šentvidu pri Stični se vsako leto zbere več kot 5.000 pevcev. Foto: RTV SLO
V Šentvidu pri Stični se vsako leto zbere več kot 5.000 pevcev. Foto: RTV SLO
Pesem je zadonela iz več tisoč grl. Foto: RTV SLO

Iz več kot 5.000 grl zadoni slovenska pesem in začne se praznik slovenske ljudske pesmi, ki ga je 19. 6. na prvem programu prenašala tudi TV Slovenija. Že šestintrideseto leto zapored se je zbralo več kot 150 ljubiteljskih pevskih zborov in drugih sestavov na istem mestu, ki ne glede na sončno pripeko ali deževno vreme vedno prepevajo z enakim zanosom in dokazujejo, da smo Slovenci pevski narod.

Dirigent tabora: Igor Švara
Na letošnjem 26. taboru so predstavili ljudske pesmi iz vse Slovenije, večtisočglavi zbor je spremljal Orkester slovenske vojske, nastopila je tudi folklorna skupina Vidovo iz Šentvida pri Stični pod vodstvom Nataše Hribar, dirigent pevskega tabora slovenskih zborov pa je bil že enajsto leto Igor Švara.

Pesem razume vsak
Tabor je obiskal tudi minister za kulturo Vasko Simoniti, ki je v svojem nagovoru med drugim dejal, da je njegova vloga večplastna, saj spodbuja tako množično udejstvovanje v kulturnem dogajanju kot tudi oblikovanje kulturne politike (na lokalni in državni ravni). Po njegovih besedah je peta pesem ena najstarejših oblik kulture, katere glavna značilnost je to, da je dojemljiva številnemu poslušalstvu. Tako lahko pesem deluje tudi kot družbeno-povezovalni element.