Slovenski predsednik, ki je dolgoletni častni pokrovitelj umetniškega projekta, med polaganjem spotikavcev na Križevniški 5. Foto: STA/Tamino Petelinšek
Slovenski predsednik, ki je dolgoletni častni pokrovitelj umetniškega projekta, med polaganjem spotikavcev na Križevniški 5. Foto: STA/Tamino Petelinšek

Spotikavci (nem. Stolpersteine) so večletna akcija v spomin na preganjanje Judov. Projekt je leta 1992 začel nemški umetnik Gunther Demnig, ki si je zamislil, da bi v spomin na te dogodke na pločnike pred stavbami z njihovim zadnjim naslovom namestili spominske granitne kocke, t. i. spotikavce. Gre za granitne kocke, prevlečene s slojem medenine in vgraviranimi osebnimi podatki posamezne žrtve. Danes je mogoče nanje naleteti v več kot 600 evropskih mestih. Prve tlakovce spomina so v Sloveniji položili leta 2012 v Mariboru.

Spotikavci v četverici slovenskih mest
V Sloveniji jih poleg Maribora najdemo še v Lendavi, Murski Soboti in Ljubljani, ki je dobila torej še sedem novih spotikavcev v spomin na judovske meščane, iztrgane iz svojih domov zaradi svojega rodu in odpeljane v koncentracijska taborišča po Evropi.

Tokratno slavnostno polaganje spotikavcev so priredili Judovski kulturni center Ljubljana, Sinagoga Maribor in Mestna občina Ljubljana. Prva dva so na Križevniški 5 položili za begunca Teodorja Krona in Angela Hajmanna z Dunaja, ki sta leta 1939 pred nacisti pribežala v Ljubljano in sta bila po italijanski okupaciji novembra 1941 deportirana v Italijo.

Po zapisu organizatorjev je enako usodo doživel begunec iz Hrvaške Ivan Roth, za katerega so spotikavec postavili na Vegovi 8. Družini Silberstein/Savić, torej Arturju Silbersteinu, Pavli Silberstein (roj. Weiss), Stevanu Saviću in Đuru Saviću, so spotikavce postavili pred njihovim zadnjim ljubljanskim domovanjem na Korytkovi 22.

Borut Pahor in Robert Waltl na Križevniški. Foto: STA/Tamino Petelinšek
Borut Pahor in Robert Waltl na Križevniški. Foto: STA/Tamino Petelinšek

Tudi tokratnega polaganja spotikavcev se je udeležil predsednik republike Borut Pahor, ki je dolgoletni častni pokrovitelj tega umetniškega projekta. "Prvi spotikavec je predsednik Pahor postavil 6. avgusta 2018 skupaj z avtorjem projekta nemškim umetnikom Güntherjem Demnigom, in sicer na Cankarjevem nabrežju v Ljubljani," so sporočili s predsednikovega urada.

Po spotikavcih bodo še stoletja po tem, ko nas ne bo več, v srcih mest, v katerih smo nekoč živeli, hodili ljudje in bodo tako večen spomin na norost druge svetovne vojne.

Robert Waltl

Proporcionalno največ spotikavcev prav v Ljubljani
Kot so še navedli, je v Ljubljani zdaj skupno že 68 spotikavcev na 24 lokacijah. Po podatkih Judovskega centra Ljubljana ima slovenska prestolnica glede na odstotek Judov, ki so živeli v njej in umrli kot žrtve holokavsta, največ spotikavcev v Evropi.

"Spotikavci imajo nekaj monumentalnega: so preprosto okrašene plošče v tlaku, po katerem hodimo, so vidno-nevidni spomeniki. Umetniško delo, individualni in kolektivni spomin, katerega namen je vznemiriti naše uspavane duše. Po spotikavcih bodo še stoletja po tem, ko nas ne bo več, v srcih mest, v katerih smo nekoč živeli, hodili ljudje in bodo tako večen spomin na norost druge svetovne vojne," je zapisal direktor ljubljanskega judovskega kulturnega centra Robert Waltl.

Sedem novih spotikavcev v Ljubljani
Sorodna novica Glejte, kam stopate: spotikavci bodo opominjali na zgodbe izbrisanih ljubljanskih Judov

Muzejska in umetniška razstava
V dopoldanskih urah je po položitvi prve dvojice spotikavcev na Križevniški sledilo odprtje muzejske razstave Holokavst v Ljubljani: družina Silberstein/Savić, ki je na ogled v prostorih Mini teatra. Razstavo avtorja Borisa Hajdinjaka, ki so jo pripravili v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice in Sinagogo Maribor, odprla jo je Estera Savić Bizjak.

Serija portretov Undeleted/Odizbrisani avtorja Vuka Ćosića, ki prinaša rekonstruirane portrete 68 ljubljanskih judovskih someščanov, odpeljanih v koncentracijska taborišča med holokavstom, pa je na ogled v preddverju Mini teatra.


Posnetek pogovora z Estero Savić Bizjak, hčerjo Stevana Savića.

Družina Silberstein