Postavitev umetnice, ki je tudi prostovoljna gasilka, je na ogled v kamniški Galeriji Pogled, kustosinja je Saša Bučan.

Ana Kavčnik Jamnik, Zadnji klic, 2018, mešana tehnika. Foto: Ana Kavčnik Jamnik
Ana Kavčnik Jamnik, Zadnji klic, 2018, mešana tehnika. Foto: Ana Kavčnik Jamnik

"V njenih delih nam naravne nesreče vsakič znova potrjujejo premoč narave nad malim človekom. Ana se s tem tudi realno srečuje, pozna vonj po zažganem, po blatu, po vodi, pozna zgodbe in ljudi, ki za temi zgodbami stojijo," so zapisali.

Posledice, ki jih povzročamo sebi in naravi
Dela umetnice nas po besedah kustosinje opozarjajo zgolj in samo na krhkost človeka, ki jo sama doživlja in razume skozi oči umetnika kot tudi človeka, ki se srečuje s takšnimi dogodki. S svojo umetniško izpovednostjo pa se skuša na eni strani rešiti teže, "ki raste v njej, in hkrati opominjati svet in družbo na posledice, ki jih povzročamo sebi in naravi."

Ana Kavčnik Jamnik, Light will guide you home, 2020, mešana tehnika. Foto: Ana Kavčnik Jamnik
Ana Kavčnik Jamnik, Light will guide you home, 2020, mešana tehnika. Foto: Ana Kavčnik Jamnik

Ana Kavčnik, rojena leta 1992, je diplomirala s področja kiparstva na ljubljanski Pedagoški fakulteti. Doslej je svoja dela razstavljala v Sloveniji, Latviji, Nemčiji, na Kitajskem, Poljskem in Hrvaškem. Eno izmed njenih del je v lasti Mark Rothko Art Centra v Daugavpilsu v Latviji. Leta 2018 je prejela glavno nagrado Ex terra Krško 2018.

Trenutno je zaposlena na Pedagoški fakulteti, kot tehnični sodelavec na Oddelku likovne pedagogike. Aktivna je tudi v ekipi prve pomoči občine Log - Dragomer in kot prostovoljna gasilka, kar se vseskozi odraža tudi v njenih delih, so še zapisali v galeriji.

Razstava bo odprta do 28. marca.