Približno 80 trupel je pokopanih na ozemlju, ki je najverjetneje spadalo h gradu Fonmon v bližini mesta Barry v dolini Glamorgan. Grad je bil zgrajen kot obrambna trdnjava okoli leta 1180. Arheološka izkopavanja na tem območju se bodo nadaljevala naslednjih nekaj let.

Leže na hrbtu in na boku ter čepe
Številni okostnjaki, ki so jih izkopali, ležijo na hrbtu, nekaj jih je položenih na bok. Nekaj posameznikov, med njimi tudi nekaj žensk, je bilo pokopanih v čepečem položaju s koleni, stisnjenimi k prsim.

Arheologi so našli tudi drobce stekla iz Bordeauxa in keramike iz Severne Afrike, kar odraža privilegiran status ljudi, pokopanih na tem mestu. Arheologi so našli tudi kovinske ostružke majhen kostni klin, ki se je nemara uporabljal kot označevalec v igri ali kot klin za uglaševanje glasbila, piše Art Newspaper.

Trgovanje z ljudmi z veliko bogastva
"O zahodu Britanije običajno razmišljamo kot o keltskem obrobju, vendar je vse prej kot to, v celoti je bil del širšega porimskega sveta. Prisotnost pomembne keramike in stekla kaže na dejavnost določenega statusa in pomena," je za Daily Mail povedal Andy Seaman, predavatelj zgodnjesrednjeveške arheologije na cardifski univerzi.

"Dokazi, ki jih imamo tukaj, so, da so imeli ljudje dostop do zelo kakovostnega uvoženega blaga, ki ga je mogoče dobiti le prek trgovalnih ali menjalnih mrež, z ljudmi z veliko bogastva, da ga prinesejo sem,” pa je za BBC dejal Tudur Davies, še en član ekipe.