Umetnik Mikhail Karikis ob tem raziskuje povezave med pozitivnimi učinki in negativnimi posledicami industrializacije, odpira razpravo o nujnosti soočanja s skupno zapuščino in ponuja razmislek o vplivu tradicionalnih načinov življenja kot mogočih zgledov za premislek o drugačni prihodnosti.

Njegova video, zvočna in performativna dela temeljijo na sodelovanju s posamezniki in različnimi lokalnimi skupnostmi, s katerimi v medsebojnem dialogu interpretira izbrane teme preteklosti. Z dolgoročnim preučevanjem in raziskovanjem krajevnih značilnosti, izročil in osebnih izkušenj sodelujočih dokumentira raznotere zgodbe krajev in ljudi, ki so z njimi neizogibno povezani, so sporočili iz Cukrarne.

Kot so zapisali, so njegova videodela hkrati tako poklon kot tudi kritika preteklosti, s svojim načinom dela pa umetnik gledalcu omogoči odmik od upodobljene problematike in ga spodbuja k premisleku o perečih vprašanjih sodobnosti.

Njegovih pet videodel bodo predvajali do 7. aprila po izbranih časovnih zaporedjih. Najprej bo na sporedu videozvočno delo Zvoki iz globin (2012), v katerem je prek moškega pevskega zbora upokojenih rudarjev ustvaril odo izginjajočemu poklicu.

V drugem časovnem terminu bodo prikazali Mladinsko trilogijo, tri Karikisova dela – Otroci tesnobe (2014), Ni strahu (2016) in Neobičajen protest (2018) –, v katerih mladi ljudje v ospredje postavijo povezavo med postindustrijsko zapuščino in ekologijo. Vsem trem je skupen motiv protesta. Kot zadnji bo na sporedu video Ženske morja (2013) o prav tako izginjajočem poklicu potapljanja žensk na južnokorejskem otoku Džedžu, kjer iščejo bisere in nabirajo morsko hrano.

Mikhail Karikis je umetnik grško-britanskih korenin, ki deluje med Lizbono in Londonom. V njegovi umetniški praksi prevladujejo gibljive slike, zvok in drugi ustvarjalni mediji, s katerimi oblikuje potopne avdiovizualne instalacije in performanse. Z njimi se je predstavil v različnih predelih sveta, med drugim tudi na Beneškem bienalu leta 2011.

S predstavitvijo njegovih petih videodel v Cukrarni začenjajo cikel predstavitev video in filmskih del v kletnem prostoru zgradbe.