Jurij Souček (1929–2024). Foto: SNG Drama Ljubljana
Jurij Souček (1929–2024). Foto: SNG Drama Ljubljana

Na žalni seji, ki se je v Veliki dvorani Mestne hiše začela z minuto molka, je Crnek Součka med drugim označil za resnično velikega, edinstvenega in neponovljivega igralca z legendarnim glasom. Poudaril je tudi njegovo ustvarjanje za otroke in spomnil, da so ob Součkovem žlahtnem prepoznavnem glasu dobesedno odrasle cele generacije.

Crnek je orisal Součkovo osebno in raznoliko profesionalno pot kot igralca, režiserja in pripovedovalca. Kot je dejal, so igralca odlikovali tudi izrazito karizmatična in energična osebnost, hudomušen značaj ter napreden in zvedav duh.

Sorodna novica Poslovil se je legendarni Jurij Souček

Souček, ki se je leta 1929 v Ljubljani rodil staršema, ki sta v Slovenijo v času takratne gospodarske krize prišla iz Češke, je po podžupanovih besedah tudi ves čas delal v Ljubljani in za Ljubljano in na odru tako ali drugače premikal meje. Njegova dragocena dediščina je sestavljena iz številnih televizijskih, filmskih in radijskih vlog, za neprecenljiv prispevek slovenski umetnosti pa je prejel tudi vsa najvišja priznanja, od Borštnikovega prstana leta 1994 do viktorja za življenjsko delo leta 2005, nagrade Franeta Milčinskega - Ježka za življenjsko delo leta 2018 do zlatega glasu Združenja dramskih umetnikov Slovenija leto dni pozneje. Predlani je postal častni meščan Ljubljane.

Njegov glas bo še naprej odzvanjal skozi številne zgodbe
Součkov duh bo skozi njegovo "ustvarjalnost, plemenitost in iskrivost (...) še dolgo živel z nami in v nas, njegov glas bo še naprej odzvanjal skozi gledališke igre, pravljice, šansone in zgodbe," je še povedal Crnek. Ob tem je dodal, da bodo prihodnji rodovi o igralčevem življenju lahko brali tudi v avtobiografiji Glej ga Součka, ki jo je igralec dokončal v preteklem letu (knjiga bo letos izšla pri založbi Beletrina).

Žalne seje se je udeležila družina Souček, poleg mestnih svetnikov in aktualnih ljubljanskih podžupanov pa tudi nekaj vidnih obrazov slovenske kulture in politike, med njimi nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, nekdanja županja Vika Potočnik, filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič ter ravnateljica ljubljanske Drame Vesna Jurca Tadel.

V ljubljanski Drami bo 14. februarja za javnost odprta spominska slovesnost. Foto: SNG Drama Ljubljana
V ljubljanski Drami bo 14. februarja za javnost odprta spominska slovesnost. Foto: SNG Drama Ljubljana

V ljubljanski Drami, ki ji je bil Souček zvest vso svojo gledališko kariero (bil pa je tudi med ustanovitelji Male Drame), bo 14. februarja za javnost odprta spominska slovesnost.
V ljubljanski Mestni hiši se je mogoče danes do 19. ure tudi vpisati v žalno knjigo. Pogrebna slovesnost bo v torek ob 14. uri na Plečnikovih Žalah.