Pod Državne muzeje v Berlinu med drugim spada tudi tamkajšnji etnološki muzej, ki je umeščen v Humboldtov forum. Foto: EPA
Pod Državne muzeje v Berlinu med drugim spada tudi tamkajšnji etnološki muzej, ki je umeščen v Humboldtov forum. Foto: EPA

Osnova za omenjeno število je bil pregled 33 nemških ustanov z ustreznimi fondi človeških posmrtnih ostankov v antropoloških, anatomskih, medicinskozgodovinskih, etnoloških ali paleontoloških zbirkah, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Natančno število posmrtnih ostankov je sicer najverjetneje višje od podanih ocen.

Človeški posmrtni ostanki so bili v Nemčijo prineseni z vseh celin. Geografskega izvora skoraj polovice (46 odstotkov) posmrtnih ostankov do zdaj ni bilo mogoče natančno določiti. Večina (71 odstotkov) človeških posmrtnih ostankov, katerih geografski izvor so določili, je v zbirke nemških ustanov bila prinesena iz Afrike in Oceanije.

Po letu 1919 tudi konec obstoja nemških kolonij
Nemčija se je morala po pariški mirovni konferenci leta 1919 po koncu prve svetovne vojne svojim kolonijam odpovedati. Večina teh ozemelj je prešla pod upravo drugih evropskih držav ali so postale mandatna ozemlja Združenih narodov. Nemške kolonije so bile ozemeljske oblasti, ki so jih Nemci ustanovili zunaj Evrope med 19. in začetkom 20. stoletja.

Nemški kolonialni imperij je vključeval dele današnje Ljudske republike Kitajske, Burundija, Ruande, Tanzanije, Namibije, Kameruna, Gabona, Konga, Srednjeafriške republike, Čada, Nigerije, Toga, Gane, Papue Nove Gvineje in več otokov v Zahodnem Pacifiku in Mikroneziji.

Predstavniki havajske organizacije Hui Iwi Kuamo'o med eno izmed predaj predmetov, ki so nezakonito pristali na evropskih tleh. Foto: NHM Wien
Predstavniki havajske organizacije Hui Iwi Kuamo'o med eno izmed predaj predmetov, ki so nezakonito pristali na evropskih tleh. Foto: NHM Wien

Vse več vračanja nezakonito pridobljenih predmetov
Sicer si nemški muzeji, univerze in druge kulturne ustanove v zadnjih letih vse bolj prizadevajo za vračanje nezakonito pridobljenih predmetov, tudi človeških posmrtnih ostankov. Lani so Državni muzeji v Berlinu predstavnikom havajske organizacije Hui Iwi Kuamo'o predali več posmrtnih ostankov in grobnih pridatkov havajskega izvora.

"Radi bi vrnili človeške ostanke iz kolonialnih kontekstov, če so znane ustrezne države in družbe izvora ter želijo njihovo vrnitev. In seveda to velja tudi za grobne pridatke, če imamo opravka z nezakonitim kontekstom, kot je na primer skrivna odstranitev. Veseli me, da tako dobro poteka sodelovanje s predstavniki Urada zvezne vlade Havajev za restitucijo," je takrat povedal predsednik Fundacije za prusko kulturno dediščino Hermann Parzinger.

Že leto prej so nemški državni muzeji havajskim predstavnikom vrnili nekatere človeške posmrtne ostanke. Podobno sta to storila tudi univerza v mestu Jena in Čezmorski muzej v Bremnu.