Mineva namreč 150 let od rojstva te učiteljice in aktivistke, ki se je zavzemala za slovensko osnovno šolo, socialno pravičnost in enakopravnost žensk.

"Antonija Štupca se je trudila za uveljavljanje slovenščine v šolah, uvajala je nove učne metode in skrb namenjala ranljivim skupinam otrok. Aktivno se je vključevala v razna društva, kar za ženske ob koncu 19. stoletja ni bilo samoumevno. Ustanovila in vodila je tudi nekatera ženska društva. Zavzemala se je za splošno volilno pravico in za slovenske ozemeljske interese na zahodni meji," je za STA pojasnila Vlasta Stavbar.

Antonijo Štupca (1874–1962) označuje za zanimivo in odločno žensko, ki je imela pomembno vlogo na Štajerskem in tudi širše na prehodu iz 19. v 20. stoletje pa vse do 60. let 20. stoletja. "Gre za učiteljico, ki si je prizadevala za slovensko osnovno šolo, za socialno pravično življenje in za enakopravnost žensk. Posebno skrb pa je namenjala ranljivim skupinam. Odlikovala jo je dobrodelnost," je navedla.

Kot zgodovinarka se Vlasta Stavbar ukvarja z zadnjimi leti habsburške monarhije. "Zanima me utrip množic in posameznikov, ki so manj ali bolj znani v slovenski zgodovini ter so s svojimi dejanji prispevali k razvoju družbe. Zanima me utrip 'od spodaj', ne samo uradna politika," je pojasnila odločitev za predstavitev življenja in dela Antonije Štupca.

Slednja je sicer že predstavljena v nekaterih publikacijah, na primer v knjigi Pozabljena polovica: portreti žensk 19. in 20. stoletja na Slovenskem. "Tokrat pa jo osvetljujem podrobneje, saj sem pregledala kar nekaj ohranjenega gradiva v Pokrajinskem arhivu Maribor in v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM), zlasti gre za korespondenco s številnimi korespondenti," je še povedala Vlasta Stavbar.

V razpravi, ki bo potekala v Glazerjevi dvorani UKM, bo sodeloval Franci Pivec, pogovor bo vodila Majda Potrata.