Medtem ko so v Narodni galeriji v soboto in nedeljo našteli skoraj 500 obiskovalcev, so jih v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi več kot 200 in v Moderni galeriji nekaj več kot 100.

Sorodna novica Umetnost ok. 1600: zbirka Praškega gradu in kako je njen duh dosegel tudi naše konce

Zaželeni praška in Smerdujeva razstava
Po besedah direktorice Narodne galerije Barbare Jaki so v soboto in nedeljo imeli 462 obiskovalcev, kar je nekaj več kot običajno ob koncih tedna. Veliko zanimanje gre predvsem pripisati razstavi Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu, ki si jo je ogledalo največ obiskovalcev.

Precejšen obisk so imeli še pri ogledu stalne zbirke in na pravkar odprti razstavi del kiparja Frančiška Smerduja. V galeriji sprejemajo tudi prijave za individualna vodstva. Zaradi velikega zanimanja za praško razstavo so potrebne tudi prijave za ogled, kar pa ne velja za druge postavitve.

Kot je še dodala direktorica galerije, še množičnejši obisk pričakujejo prihodnjo, prvo nedeljo v mesecu, ko je vstop prost, in na kulturni praznik, 8. februarja. Protokol obiska imajo že pripravljen, v prostorih celotne galerije, upoštevajoč zahtevo omejitve 30 metrov na osebo, je namreč lahko 200 ljudi. Na potrebne ukrepe, kot so razdalja med obiskovalci, razkuževanje in nošenje mask, bodo obiskovalce opozarjali t. i. varuhi, je še povedala Barbara Jaki.

Narodni muzej na Prešernovi cesti v Ljubljani. Foto: BoBo
Narodni muzej na Prešernovi cesti v Ljubljani. Foto: BoBo

Pred Narodnim muzejem kot pred kakšno trgovino
V Narodnem muzeju Slovenije, kjer so lahko – ob upoštevanju omenjenih 30 kvadratov na osebo – sprejeli naenkrat 62 obiskovalcev, niso zaznali povečanega zanimanja za določeno razstavo, jih je pa prijetno presenetilo veliko število ljudi, ki so si želeli obiskati muzej. Po besedah službe za odnose z javnostmi so bile razmere podobne kot pred kakšno trgovino in so morali ljudi prositi, da počakajo na vstop.

Sorodna novica Obisk muzejev in galerij je "spodbujajoč, opogumljajoč, daje upanje in energijo"

V muzeju med tednom ne pričakujejo tako množičnega obiska, se pa ta lahko ponovi prihodnjo nedeljo, ko bo vstop brezplačen, in na kulturni dan. Kot so še povedali, v muzeju na Metelkovi, ki v danih razmerah sprejme podobno število ljudi, niso zaznali tako velikega števila obiskovalcev. Za ogled posameznih razstav se v muzeju ni treba vnaprej prijaviti.

Nekatere razstave se poslavljajo, druge prihajajo
"Ljudje želijo doživeti umetnost v živo," so zapisali v Moderni galeriji Ljubljana. To je nedvomno dokazal obisk v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi (MSUM), kjer so ob koncu tedna našteli več kot 200 obiskovalcev, med katerimi so prevladovale družine in mlajši obiskovalci. Večina si je želela ogledati obe razstavi, ki ju je mogoče obiskati še nekaj dni – razstavo stripa Lewis Trondheim in Pijani zajci (do 31. januarja) ter pregledno razstavo najnovejšega projekta Jasmine Cibic (do 8. februarja).

Sorodna novica Predstavi se slikar, ki je "zakrivil" filmsko kariero Andrzeja Wajde

V Moderni galeriji je bilo obiskovalcev nekoliko manj. Kot razlog navajajo zaprtje razstave poljskega modernista Andrzeja Wroblewskega, zaradi česar je bila na ogled le razstava del iz stalne zbirke. Ob tem so že za ta teden napovedali odprtje manjše razstave najnovejših del enega vidnejših slikarjev pri nas Bojana Gorenca.

Tudi v Moderni galeriji pričakujejo večji obisk prihodnjo nedeljo, ko bo vstop prost, in na praznik, 8. februarja. K povečanju obiska pa bosta nemara prispevali tudi odprtji dveh novih razstav – Božidarja Dolenca v MSUM-u in Tobiasa Putriha v Moderni galeriji. Za ogled posameznih razstav se ni treba vnaprej prijaviti.