Harveyja Weinsteina so pred sodnika v Los Angelesu privedli na invalidskem vozičku. Foto: AP
Harveyja Weinsteina so pred sodnika v Los Angelesu privedli na invalidskem vozičku. Foto: AP

Padlemu hollywoodskemu mogotcu so v obtožnici očitana dejanja, ki naj bi jih zagrešil v hotelih na Beverly Hillsu in v Los Angelesu med letoma 2004 in 2013.

Harvey Weinstein obsojen na 23 let zapora

Izročitev Kaliforniji se je zavlekla
Weinstein v New Yorku že prestaja 23-letno zaporno kazen zaradi posilstva in spolnega napada. Pred sodišče v Los Angelesu pa je stopil po tem, ko je sodišče v New Yorku odločilo, da ga lahko izročijo Kaliforniji. Njegova izročitev je bila zaradi pandemije in postopkovnih zamud zamaknjena za več kot leto dni.

Po obtoženčevih besedah je bila spolna dejavnost sporazumna
69-letnik vztraja, da je nedolžen in da je bila katera koli spolna dejavnost sporazumna. Če bo obsojen, mu lahko grozi kazen do največ 140 let. Tokrat se je na sodišču pojavil na invalidskem vozičku, odet v rjav zaporniški kombinezon in obrazno masko. Spregovoril je le toliko, da je sodniku Sergiu Tappii odvrnil "hvala", potem ko mu je ta zaželel "veliko sreče," navaja BBC.

Sodnik Sergio Tapia. Foto: AP
Sodnik Sergio Tapia. Foto: AP

Weinsteinov odvetnik Mark Werksman je dejal, da obtožbe niso verodostojne. "So neutemeljene, izvirajo iz davnega, davnega obdobja, niso potrjene," je po zaslišanju Werksman dejal novinarjem. Spolnih zlorab ga je skupno obtožilo več kot 80 žensk v ZDA in Evropi, nekatere obtožbe segajo tudi več desetletij v zgodovino. Vendar je zelo malo njihovih izpovedi privedlo do dejanskih kazenskih obtožb. Weinstein je vložil pritožbo zoper lansko obsodbo v New Yorku.

V Los Angelesu le ena od tožnic navedena poimensko
Obtožnica v Los Angelesu poimensko navaja zgolj eno od petih žrtev. To je Lauren Young, ki naj bi jo Weinstein leta 2013 po sestanku na Beverly Hillsu zvabil v svojo hotelsko sobo, jo zaprl v kopalnico, jo grabil in masturbiral, preden ji je uspelo pobegniti. Lauren Young je bila vključena tudi v sodni proces v New Yorku, vendar le kot priča, ki je tožilstvu pomagala ponazoriti obtoženčev značaj in njegove vzorce obnašanja.

Gloria Allred, ki zastopa nekatere izmed tožnic, in Weinsteinov zagovornik Mark Werksman. Foto: AP
Gloria Allred, ki zastopa nekatere izmed tožnic, in Weinsteinov zagovornik Mark Werksman. Foto: AP

Sklicevanje obrambe na zdravstvene težave
Še pred izročitvijo Kaliforniji je njegova obramba skušala doseči, da bi se izročitev odložila, dokler obtoženec "ne bo dobil primerne zdravniške oskrbe v New Yorku". Takrat je bilo poudarjeno, da ga čakata še dve operaciji, ni pa bilo razkrito, kakšne zdravstvene težave naj bi imel. Med zaslišanjem v Los Angelesu je Werksman zahteval zdravstveni pregled svoje stranke. "Oslepel bo na eno oko," pa je dejal novinarjem, še navaja BBC.

Weinsteinov primer je pomemben precedens za posameznice v različnih panogah, ki so bile žrtve spolnega nadlegovanja na delovnem mestu, saj se je leta 2017 gibanje #MeToo (#jaztudi) začelo prav z nizom obtožb na račun tega vplivnega filmskega producenta.