Zadnji del bombe s kemičnim vžigalnikom. Foto: Državna enota CZ za varstvo pred NUD
Zadnji del bombe s kemičnim vžigalnikom. Foto: Državna enota CZ za varstvo pred NUD

24. junija je slabo vreme preprečilo načrtovano uničenje letalske bombe v Piranskem zalivu. Ob pripravah na detonacijo pa so pripadniki državne enote civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, enote za hitre intervencije in podvodne reševalne službe prišli do novih podatkov. Ko so odstranili mulj in so lahko bombo podrobno pregledali, so namreč ugotovili, da je še enkrat večja, kot so mislili, predvsem pa to, da ima kemični vžigalnik, ki se lahko sproži že ob najmanjšem premiku.

Vodja regijske izpostave civilne zaščite Zvezdan Božič je pojasnil: "Uničenje se je začasno prestavilo. Do uničenja bo na tak ali drugačen način moralo priti. Po ugotovljenih novih dejstvih bi radi pridobili nekatere informacije, predvsem to, ali bi se dalo letalsko bombo uničiti brez eksploziva, s kakšno drugo tehnologijo. Eden od sklepov je bil, da bi najprej stopili v stik z vojsko Združenih držav Amerike, ker je pač to njihova letalska bomba. Tako, da tega zdaj v času turistične sezone ne bomo izvajali."
Za zdaj še vedno velja odredba, da je na območju, kjer leži neeksplodirani ubojni predmet, prepovedano sidranje, potapljanje in lovljenje rib.
Pristojni organi naj bi od ameriške vojske dobili podrobnejše podatke o sami bombi in se potem odločili za metodo, ki bi najmanj škodovala okolju. Že zdaj pa je znano, da bi bil najboljši čas za uničenje, ko je morje najhladnejše: torej februarja ali marca prihodnje leto.

Lado Bandelj, Radio Koper