Prvo postajališče bodo uredili pod gradom na Mirni. Foto: Slovenska kronika
Prvo postajališče bodo uredili pod gradom na Mirni. Foto: Slovenska kronika
Avtodom
Slovenijo med sezono prečka okoli 90.000 avtodomov. Foto: M. Kr.
70 občin si želi postajališč za avtodome

V času sezone Slovenijo prečka približno 90.000 avtodomov, ki se lahko ustavijo le redkokje - na okoli 150 različno urejenih in opremljenih postajališčih. Pobudniki vzpostavitve mreže postajališč bi radi avtodomarjem zato omogočili mrežo postajališč z urejeno, standardizirano in kakovostno oskrbo. Prvo takšno postajališče bodo uredili v slikovitem okolju pod gradom na Mirni.

Svoje predloge so poslali več kot dvesto občinam in ponudnikom gostinskih, turističnih ter športnih dejavnosti. Za zdaj se jih je odzvalo več kot 70, njihovo število pa narašča iz dneva v dan, je na predstavitvi pojasnila koordinatorica projekta Petra Krnc in dodala, da bodo, potem ko bo znano, kdo vse in kako namerava pri izvedbi projekta sodelovati, podpisali pismo o nameri in ocenili vrednost projekta.

Med cilji projekta so tudi ustaviti in zadržati popotnike z avtodomi na slovenskih tleh, nova turistična tržna niša, povezana z lokalno ponudbo, in skupna predstavitev mreže na evropski turistični borzi, je še povedala Krnčeva.

Po podatkih pobudnikov - Občine Mirna, Caravan centra Ljubljana in nemške družbe Dammertz Bader Stellplatzconsulting - je v Sloveniji prijavljenih 4.000 avtodomov, v Evropi pa več kot poldrugi milijon. Največ, 420.000, jih imajo prijavljenih v Nemčiji, v Franciji dobrih 350.000, v Italiji dobrih 200.000 in v Avstriji približno 22.000.

Popotniki z avtodomi večinoma ostanejo na enem mestu največ tri dni. Za seboj vedno pospravijo, povprečna dnevna poraba popotnika z avtodomov pa znaša približno 50 evrov.

Enotne zahteve za postajališča
Postajališča omenjene mreže bi morala ustrezati enotnim zahtevam, med katerimi pobudniki navajajo ustrezno veliko in ograjeno vodoravno površino za vsaj štiri parkirna mesta, ustrezen 24-urni dovoz, dovolj velik manevrirni prostor, oskrbne postaje s pitno vodo, električnimi priključki in možnostjo različnih izpustov, brezžično spletno povezano, ustrezno obveščanje o lokalni ponudbi in druge potrebne informacije.

70 občin si želi postajališč za avtodome