Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Predstavniki vlade so ob obiskih po lanskih poplavah obljubljali hitro pomoč, a je Ministrstvo za naravne vir in prostor z občino šele na začetku tega meseca podpisalo pogodbo, po kateri naj bi letos in prihodnje leto dobila milijon 714 tisoč evrov za plačilo obnovitvenih del pri odpravljanju posledic lanskih poplav na cestah in drugi infrastrukturi.

Kostelska županja Nataša Turk je jasna: "Do zdaj nismo dobili še niti evra za sanacijo cest, kot nismo dobili še niti evra za sanacijo vodotokov."

Prav to zadnje jih najbolj skrbi, kajti, "če se to ne bo kmalu zgodilo, lahko v jesenskem času pričakujemo podobno situacijo, kot je bila lani septembra."

Če bo država obljubljeni denar vendarle nakazala, in sicer 900 tisoč evrov letos, preostanek pa prihodnje leto, bi v celoti prenovili lokalno cesto Colnarji–Kostel–Žaga, ki je bila najbolj poškodovana. Dela naj bi začeli še ta mesec, dokončali pa oktobra prihodnje leto.

Ministrstvo za naravne vire in prostor: Pogodba z občino je bila podpisana 28. avgusta, sredstva bodo nakazana po delih

Dopolnitev članka

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v odzivu na poročanje sporočilo, da je občina Kostel 3. avgusta 2023 podala vlogo za dodelitev sredstev za odpravo posledic naravne nesreče za obnovo občinske cestne in komunalne infrastrukture. "Po pregledu vloge je bila 28. avgusta 2023 med občino in Ministrstvom za naravne vire in prostor podpisana pogodba o posebnem finančnem transferju za sofinanciranje izvedbe sanacije v višini 1.714.776,22 evrov, skupaj z DDV," so zapisali in dodali, da bodo sredstva nakazana sproti, po delih, glede na dejansko izvedbo gradbenih del na terenu.

"Pogodba za izvedbo del v letu 2023 je na podlagi sprejetega Programa odprave posledic poplav septembra 2022 podpisana s koncesionarjem, podjetjem Hidrotehnik, d. o. o. ob usmeritvah Direkcije za vode," so še zapisali.

Direkcija za vode je v petek podpisala še 1,2 milijona evrov vredno pogodbo s Hidrotehnikom za čiščenje in obnovo vodotoka v Kostelu, je poročala dopisnica TV Slovenija Barbara Renčof.

Eno leto po poplavah ob Kolpi sanacija še ni zaključena