Dobruška vas. Foto: BoBo
Dobruška vas. Foto: BoBo

Vrtec v Dobruški vasi je deloval dve leti. Uredili so ga v dveh spojenih zabojnikih, vse do požiga pa je dobro opravljal svojo nalogo. "Vrtec je obiskovalo približno 20 romskih otrok, v njem so številni romski učenci popoldne delali domačo nalogo, marsikateri starejši Rom se je v njem naučil cestnoprometne predpise in snov za tečaj iz prve pomoči," je za STA povedal župan Škocjana Jože Kapler.

V noči na 24. marec okoli 1.30 pa je vrtec zajel požar in ga povsem uničil, nastalo je za približno 10.000 evrov materialne in veliko nematerialne škode. "Predvsem za tiste, ki so dnevno uporabljali objekt, zdaj pa to ni več mogoče," je povedal župan.

Čeprav so požari v omenjenem romskem naselju pogosti, samo lani jih je bilo po besedah župana 23, letos pa pet, bo občina v naselju uredila nov vrtec. Ta bo stal na drugem mestu, a bo še vedno v neposredni bližini.

Po županovih besedah bi bilo nujno, da policija odkrije storilca oz. storilce, saj stvari ne "moremo nenehno postavljati, medtem ko nekateri to požigajo in rušijo".

Na Policijski upravi Novo mesto na vprašanje, ali so storilca že našli, niso odgovorili konkretno. Navedli so le, da v omenjenem primeru preiskujejo kaznivo dejanje požiga in da predkazenski postopek še ni končan.

V letu 2023 so sicer po podatkih policije na območju Dobruške vasi obravnavali dve kaznivi dejanji požiga, letos pa eno. "V preostalih primerih požarov, ko so pri gašenju posredovali gasilci, pa ni bilo ugotovljeno, da gre za kaznivo dejanje požiga," so zapisali.